Inrikes #10/2017

SD-politiker åtalas för misshandel som filmats

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth åtalas efter att ha hamnat på film när han slår en man i ansiktet. Här talar han under parollen "Våga vägra våld" i Malmö 2015 i samband med att SD kampanjade för att Sverige skulle stänga sina gränser. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth åtalas nu för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm förra året. Själv nekar han och menar att han handlade i nödvärn.

Det var sent på natten den 24 november förra året som Sverigedemokraternas kontroversiella riksdagsledamot Kent Ekeroth befann sig i en krogkö på Stureplan i centrala Stockholm.

Enligt honom själv ska han ha blivit nekad i dörren och en person i kön ska då ha skrikit åt honom. Ekeroth själv kan sedan ses på film gå fram till mannen och slå honom i ansiktet innan han lämnade platsen tillsammans med sina Säpovakter.

Under fredagsmorgonen kom beskedet från chefsåklagare Lena Kastlund att Stockholms tingsrätt nu väljer att åtala Ekeroth för ringa misshandel efter en lång rad förhör med vittnen från platsen. Kent Ekeroth menar att åtalet borde läggas ned och hävdar att han handlade i nödvärn.

Efter det att medierna började rapportera om den aktuella utekvällen tog Ekeroth, efter påtryckningar från partiledaren Jimmie Åkesson, en paus från sitt uppdrag i justitieutskottet. Han har dock deltagit som vanligt i riksdagens arbete.

Kent Ekeroth, som tidigare varit det rasistiska partiets rättspolitiska talesperson, satt vid tillfället han nu åtalas för i justitieutskottet. Han har även tidigare varit inblandad i en lång rad skandaler i Stockholms krogmiljö.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga