Utrikes #10/2017

Massprotester mot ny rumänsk korruptionslag

Under veckan har hundratusentals människor samlats på gatorna i Rumäniens största städer i protest mot det socialdemokratiska regeringspartiet PSD vars ledare Liviu Dragnea ser ut att gå fri från korruptionsanklagelserna. Foto: Vadim Ghirda/TT

I Rumänien pågår omfattande protester efter en lagändring som bland annat avkriminaliserar korruption och maktmissbruk. Demonstrationerna är de största i landet sedan diktatorn Ceaușescus och kommunismens fall 1989.

Korruptionen i Rumänien har länge varit utbredd och väl känd. De senaste åren har en stor anti-korruptionskampanj resulterat i att över 2 000 personer åtalats för olika fall av mutor och maktmissbruk.

Nu gör en ny lagändring att flera av brotten avkriminaliseras, om det inte rör sig om summor högre än 420 000 kronor. Lagen ger bland annat amnesti åt flera högt uppsatta politiker. Något som väckt både vrede och starka protester i landet.

Under veckan har hundratusentals människor trotsat januarikylan och samlats på gatorna i landets största städer för att demonstrera mot den nytillträdda socialdemokratiska regeringen där den sittande partiledaren Liviu Dragnea nu ser ut att gå fri från anklagelserna om maktmissbruk.

Med slagord som ”tjuvar” och ”förrädare” samlades över 100 000 utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Bukarest. Polisen sköt tårgas mot demonstranterna och fyra personer ska ha skadats. Flera demonstranter greps också sedan de kastat flaskor mot poliserna vid en av demonstrationerna.

Representanter för EU, som länge menat att Rumänien måste ta tag i det omfattande problemet med korruption, säger att de följer utvecklingen i landet med stor oro. Så sent som förra året åtalades dåvarande premiärminister Victor Ponta för skatteflykt och pengatvätt, något som redan då väckte stor ilska bland befolkningen.

– Det är en sorglig dag för rättssäkerheten. Regeringen har ignorerat miljoner rumäners dröm att leva i ett land fritt från korruption, sade president Klaus Johannis från det Nationalliberala partiet, PNL, i ett uttalande efter det att lagändringen trädde i kraft natten till torsdagen.

Den kontroversiella lagändringen är framtagen av det sittande socialdemokratiska regeringspartiet. Vad som nu händer är osäkert men fortfarande under torsdagen fortsatte protesterna i landet. Företrädare för regeringen har sagt att det lagen inte innebär något hemligt.

– Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över, sade Liviu Dragnea i ett uttalande i samband med de stora protesterna mot honom och hans regering.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt till brittiska BBC att kampen mot korruptionen i Rumänien måste fortsätta.

Den sittande regeringen, som tillträdde så sent som i december, valdes efter det att den tidigare socialdemokratiska regeringen tvingades avgår hösten 2015 i samband med liknande protester mot just korruption och maktmissbruk.

De pågående demonstrationerna påstås i rumänska medier vara de största i landet sedan kommunismens fall 1989.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga