Inrikes #10/2017

Chefer hotar att stämma enskilda brandmän

För deltidsbrandmännen anställda vid Attunda brandstation kommer det nya avtalet, som undertecknades i oktober förra året att innebära en inkomstsänkning på mer än 25 procent. Foto: Henrik Montgomery/TT

Deltidsbrandmän i Attunda brandkår utanför Stockholm har hotats med personlig stämning för att ha sagt upp sig i protest mot försämrade villkor. Enligt brandfacket har cheferna också hotat med svartlistning om inte uppsägningarna dras tillbaka.

Arbetaren skrev förra veckan om hur deltidsbrandmännen i Attunda brandkår dragit tillbaka sina uppsägningar mot löfte om lokalt avtal. Men efter artikelns publicering framkom ytterligare uppgifter som komplicerade bilden.

Källor inom kåren säger till Arbetaren att återtagandet av uppsägningarna på åtminstone två av stationerna föregicks av hot om stämning och svartlistning. Det är vad oroliga medlemmar ringt in till brandfacket, BRF, och berättat.

– Man har hotat enskilda brandmän och sagt att om du inte tar tillbaka innan fredag får du inte komma tillbaka över huvud taget. Jag kan bara bekräfta och beklaga det, säger Magnus Sjöholm, central ombudsman för BRF.

Först sänks lönen och så säger man upp sig och då blir man stämd.
Anonym brandman

Efter uppsägningarna ska, enligt Arbetarens källor, chefer ha sökt upp enskilda brandmän. De ska sedan ha sagt till dem att om inte uppsägningarna dras tillbaka kommer arbetsköparen först försöka stämma facket för olovlig stridsåtgärd. Om inte det skulle gå skulle enskilda brandmän i stället att bli stämda för samma brott.

Det är något som nu bekräftas av arbetsköparen i ett mejl till Arbetaren:

”Påtryckningsåtgärder mot arbetsgivaren i syfte att åstadkomma ändring i avtalet strider mot fredsplikten. […] Brott mot fredsplikten innebär att den fackliga organisationen bryter mot kollektivavtalet och MBL och fastställs av Arbetsdomstolen. Det är korrekt att arbetstagare också handlar under skadeståndsansvar”, skriver Veronica Stolt, kommunikationsstrateg på Brandkåren Attunda.

– Först sänks lönen och så säger man upp sig och då blir man stämd. Man blir tvingad att jobba under förhållanden man inte trivs under, säger en av brandmännen på Uppsala Bro-stationen som vill vara anonym.

Magnus Sjöholm.
Magnus Sjöholm. Foto: Privat

Arbetarens källa säger att de som sagt upp sig på hans station gjort det som individer med hänvisning till att de inte vill arbeta vidare med sänkt lön. Han säger att han visserligen nu dragit tillbaka sin uppsägning, men förmodligen kommer att säga upp sig under andra former inom en snar framtid oavsett vad som nu händer.

Men även på Sigtuna-stationen har arbetsköparen kommit med implicita hot. Enligt Magnus Sjöholm har medlemmar hört av sig och berättat att brandmännen, under ett möte med närmaste chefen, fått beskedet att den som inte drar tillbaka sin uppsägning ”under morgonen” riskerar att ”inte få komma tillbaka över huvud taget.”

Ett budskap som via chefen ska ha förmedlats från förbundsdirektören i Attunda, Ida Texell. En anonym källa på stationen säger till Arbetaren att han visserligen inte tog så allvarligt på hoten som Brandfacket verkar ha gjort, men bekräftar att mötet ägde rum.

– Jag upplevde det som att budskapet var att det är upp till brandchefen om de skulle återanställa oss om vi inte drog tillbaka uppsägningen, säger han.

Arbetaren har försökt att nå Ida Texell för en kommentar, men hon svarar inte i telefon.

Kommunikationstrategen Veronica Stolt återkommer senare per mejl och meddelar att förbundsdirektören är upptagen i möte under hela dagen. I stället skickar hon ett förberett uttalande och tillägger: ”Det här är den informationen som Ida Texell, vår förbundsdirektör/räddningschef har valt att uttala.”

Uttalandet från förbundsdirektören lyder:

”Arbetsgivaren har valt att presentera ett förslag inom ramen för RiB 17, som arbetstagarna inom Brandkåren Attunda har fått ta ställning till. Reaktionerna har varit positiva och inriktningen är att Brandkåren Attunda ska behålla sin duktiga beredskapspersonal.”

Brandfacket, som tydligt markerar att de inte stöder massuppsägningarna, har nu skickat en förhandlingsframställan till arbetsköparen. Deras målsättning är att få till stånd ett lokalt avtal som kan kompensera brandmännen för inkomstförlusten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga