Ledare #10/2017

BB-ockupanterna i Sollefteå visar vägen

Gravida kvinnor och andra boende ockuperar BB i Sollefteå i protest mot nedläggningen. Landstingsledningens agerande ter sig som en sorglig fallstudie i politikens villkor i det samtida Sverige, skriver Toivo Jokkala. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Landstinget Västernorrland skövlar vården, med nedläggningen av förlossningssjukvården i Sollefteå som det mest flagranta fallet. Protestockupationen av Sollefteå BB är en stark signal om att det är nog nu – och i bästa fall den åtgärd som kan få stopp på slakten.

Sedan i måndags kväll är BB i Sollefteå i Ångermanland ockuperat. Flera hundra människor samlades de första ockupationsdagarna för att protestera mot att förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus nu stängs och att de som ska föda framöver kan behöva åka uppemot 15 mil i bil till BB i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Stängningen av Sollefteå sjukhus förlossningsklinik – tillsammans med nedläggningen av den slutna kvinnosjukvården och den akuta ortopedin – är ett led i de omfattande förändringar som Landstinget Västernorrland klubbat, och som redan tidigare väckt stora protester. Som vi återkommande rapporterat om i Arbetaren de senaste åren har tiotusentals personer gått ut på gatorna i Kramfors och Härnösand och krävt att det socialdemokratiskt ledda landstinget står upp för sina löften om en fungerande sjukvård i hela länet. Politikerna har visat sig uppenbart pressade, men att på allvar backa från sina sparplaner har de hittills alltså inte varit redo till.

S-politikernas agerande ter sig som en sorglig fallstudie i politikens villkor i det samtida Sverige. Troligen har landstingsledningen under lång tid lyckats skrämma upp sig själv med statistik över den alarmerande mellannorrländska befolkningsutvecklingen, där antalet personer över 65 år ökar samtidigt som invånarna mellan 15 och 64 procentuellt blir allt färre.

Bättre då att släppa in några konsulter som kan dra floskler med inspiration från den vidsträckta australiska landsbygden – doktorn kan komma, eller åtminstone går det ju att ta sig till doktorn med 15 mil i taxi.

Samtidigt har de uppenbarligen, i enlighet med hur den dominerande politiska diskursen sett ut de senaste 25 åren, uteslutit ytterligare skattehöjningar som lösning på problemet – risken finns ju gudbevars att den egna landsändan framstår som ännu mer oattraktiv, och därtill out of date. Bättre då att släppa in några konsulter som kan dra floskler med inspiration från den vidsträckta australiska landsbygden – doktorn kan komma, eller åtminstone går det ju att ta sig till doktorn med 15 mil i taxi.

Till slut har man nått punkten där det hela ter sig som en ren förbättring, och nedläggningen med nyspråklig träffsäkerhet kan kommenteras med orden ”Det känns bra att ta ett beslut för att få en ekonomi i balans med bibehållen patientsäkerhet”, som landstingsstyrelsens vice ordförande Jan-Olov Häggström, S, uttryckte saken i oktober förra året.

Man kan ju bara föreställa sig hur reaktionerna skulle ha sett ut om en politisk majoritet någonstans i Sydsverige hade lagt ett liknande förslag. Den grundläggande skräcken för utökad finansiering via skattsedeln må vara densamma där, men ingen hade någonsin förväntat sig att ro i land med ett beslut som tömmer så många kvadratmil på förlossningssjukvård.

Ockupationen av Sollefteå BB är en stark signal om att det är nog nu – och potentiellt den sortens åtgärd som kan sätta stopp för delar av vårdslakten, åtminstone om ockupanterna lyckas hålla modet uppe. Det är redan sedan innan ett vågspel av Socialdemokraterna att på detta vis sätta stora delar av sin väljarkår på spel – ett ställningskrig med lokalinvånare som förskansat sig på en förlossningsklinik lär kunna stå dem dyrt.

Allt stöd åt Sollefteås stridslystna BB-ockupanter!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984