Inrikes #6/2017

Stark kritik mot utspel kring SD-samarbete

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid en pressträff i Stockholm på torsdagen. Moderaterna öppnar för att fälla regeringen redan i höst om SD stödjer en gemensam alliansbudget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderatledaren Anna Kinberg Batras förslag om att fälla regeringen med aktivt stöd från Sverigedemokraterna möter hård kritik även från den politiska högern. Centerpartiet och Liberalerna avböjde snabbt förslaget – men utspelet kan få ett viktigt symbolvärde i svensk politik.

Moderaterna har under en längre tid brottats med sjunkande opinionssiffror samtidigt som stödet för de rasistiska Sverigedemokraterna ökar.

Under torsdagen kom Anna Kinberg Batra med ett förslag om en gemensam alliansbudget som med stöd av Sverigedemokraterna skulle kunna fälla den sittande regeringen redan till hösten. Ett utspel som snabbt nobbades av både Centerpartiet och Liberalerna.

Kritiken var även hård från andra högerhåll. Bland annat skrev den liberala ledarskribenten Petter Bergner att han hellre föredrar 40 år med Socialdemokraterna än ett år i rasisternas Sverige och uppmanade moderatledaren att skilja på vanliga motståndare och fiender.

Exemplet på den typen av samarbete har redan provats på kommunal nivå. I Gävle regerar alliansen med stöd från SD sedan förra året då den rödgröna majoritetens budget fälldes.

Det bidrar till den redan pågående normaliseringsprocessen av Sverigedemokraterna.
Ulf Bjereld, statsvetare

Men även om det i dagsläget inte ser ut att bli någon regeringskris kan moderatledarens utspel få konsekvenser. Det menar åtminstone den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet.

– Jag ser det som att två saker synliggörs i och med det här. Det ena är sprickan inom alliansen, där det nu blivit svårt att säga vem som är den egentliga oppositionsledaren. Det andra är att det bidrar till den redan pågående normaliseringsprocessen av Sverigedemokraterna. När det största oppositionspartiet nu öppet tycker att det är okej att samarbeta med dem så får det naturligtvis betydelse, säger han.

Ulf Bjereld tror att Centerpartiet och Liberalerna kommer att hålla fast vid sitt ställningstagande om att de inte är beredda att bilda regering med stöd från SD. Åtminstone fram till valet 2018.

Samtidigt beskriver han Kinberg Batras förslag som en glad nyhet för Socialdemokraterna, då det öppet kommit att splittra oppositionen.

På vilket sätt tror du att det påverkar SD och deras inflytande över svensk politik?

– Rent praktisk inte särskilt mycket just nu. Men det är definitivt ett led i en process som sänker tröskeln betydligt för starkare politiskt inflytande i framtiden.

Flera lokala partitoppar inom Moderaterna stödjer Kinberg Batras initiativ. Sedan en tid tillbaka har både Moderaterna och allianspartnern Kristdemokraterna höjt tonläget kring den redan extremt strama flyktingpolitiken. Båda partierna har flaggat för ännu hårdare tag i ett, enligt många experter, försök att locka till sig SD-väljare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga