Inrikes #4/2017

”Läget på fängelserna har blivit allt tuffare”

Norrtäljeanstalten. I Sverige återfaller 80 procent av de intagna på tunga anstalter i brott inom tre år efter att de frigivits. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetaren har ställt tre frågor till Olle Eriksson, en av de drivande bakom den uppskattade fångkampstidningen Filen, ett projekt som nu läggs på is på obestämd tid.

Hur kommer det sig att ni lägger ned verksamheten?

FAKTA FILEN
Filen en religiöst och partipolitiskt obunden tidning som gavs ut av organisationen med samma namn. Tidningen vände sig till frihetsberövade personer på Sveriges fängelser, inom psykiatrin och på landets flyktingförvar. Det mesta materialet skrevs av de frihetsberövade själva. Tidningen hade en upplaga på 1000 exemplar och kom ut med fyra nummer per år. Sveriges Fängelsemuseum i Gävle har bland annat beställt in samtliga nummer till sin samling av föremål om den svenska kriminalvårdens historia.

– Det beror på två saker. Dels att vi gått på knäna det sista året och inte riktigt orkat samtidigt som man ska sköta sina vanliga lönearbeten och få ihop hela livspusslet. Men också på grund av Kriminalvårdens ständiga motarbetande.

– När jag började engagera mig i fångkamp för ungefär tio år sedan jobbade jag med Kåkbladet, en tidning som gjordes av fångar innanför murarna. Där fick de som ville jobba med tidningen som en del i sin sysselsättningsplikt. Men från 2004 och framåt har läget inne på fängelserna blivit betydligt tuffare och den möjligheten har förbjudits. Kriminalvården har alltid varit väldigt kritisk mot fångars försök att organisera sig för sina rättigheter.

Hur har det varit att jobba med Filen de här fyra åren tidningen funnits?

– Jättekul och väldigt meningsfullt. Vi är jättestolta över vad vi åstadkommit tillsammans med de intagna och vi har gjort en unik tidning som inte funnits i Sverige tidigare. Under hela den här tiden har vi varit en faktor att förhålla sig till när man diskuterar kriminalvård i Sverige, det är vi stolta över.

Om någon frågar om fångkamp behövs är svaret ett rungande ja.

Olle Eriksson
Olle Eriksson Foto: Privat

Vad innebär det att för de intagna att Filen nu läggs på is?

– Det innebär nog tyvärr att den samlande kraften mellan fångar och förtroenderåd inne på anstalterna försvinner. Vi fungerade som en länk där, tidningen fanns på alla anstalter. Men själva fångkampen försvinner inte. Däremot står den på ett vingligt ben i stället för som tidigare på två ben och här ser jag det som att det är vi på utsidan som svikit.

– Sverige har de senaste åren fått hård kritik från bland annat FN för exempelvis långa häktningstider och dålig utslussning. Vi har hemsk statistik där bland annat 80 procent av de intagna på tunga anstalter återfaller i brott efter tre år. Det är ett fiasko. Så om någon frågar om fångkamp behövs är svaret ett rungande ja. Men jag hoppas givetvis att vi ska komma tillbaka någon dag och förhoppningsvis då med fler som vill engagera sig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga