Nästan halverad sjukfrånvaro och mer tid för återhämtning. Efter två år avslutas nu det omtalade pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg.
De anställda vittnar om bättre hälsa och de boende har förklarat att de trivs bättre då personalen varit mer utvilade. Pilotprojektet med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för de anställda på Svartedalens äldreboende på Hissingen i Göteborg har varit uppskattat.
Men nu, efter 18 månader, är det uppmärksammade projektet över och de anställda tvingas därför återgå till åttatimmarsdagar igen.
– Vi har nästan enbart fått positiva reaktioner från de anställda vi pratat med och kommer naturligtvis att fortsätta att belysa de reaktionerna för att påvisa effekterna av en arbetstidsförkortning, säger Dan Gustafsson som sitter i styrelsen för Vänsterpartiet Biskopsgården till Arbetaren.
Vänsterpartiet har legat på för att driva frågan i Göteborg, men har också fått en hel del mothugg.
– Jag är inte bara lite kritisk. Jag är mycket kritisk. Detta är ett socialistiskt och populistiskt projekt från början, säger Moderaternas kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, Maria Rydén, till tidningen GT.
Enligt henne är sex timmars arbetsdag inte ekonomiskt hållbart. Vänsterpartiet däremot menar att kommunen tjänar på förkortad arbetstid i form av minskade sjukskrivningar och bättre arbetsmiljö för de anställda.
Det har naturligtvis varit motstånd från den politiska högern men hade vi ju väntat oss redan innan projektet började.
Dan Gustafsson, styrelseledamot för Vänsterpartiet Biskopsgården
Som Arbetaren tidigare skrivit släpptes nyligen en omfattande studie från Stressforskningsinstitutet som visar att sex timmars arbetsdag leder till betydligt bättre sömn och mindre stress och oro i vardagen hos de anställda jämfört med de som jobbar åtta timmar om dagen.
Dan Gustafsson från Vänsterpartiet tror nu att fler börjar diskutera möjligheterna med arbetstidsförkortning.
– Det har naturligtvis varit motstånd från den politiska högern men hade vi ju väntat oss redan innan projektet började. Nu när det förts upp på dagordningen så hoppas jag naturligtvis att diskussionen sprids runt om i Sverige.
Men trots att ni i Vänsterpartiet driver frågan lyfts den sällan särskilt ofta på riksplanet. Hur ska ni bli bättre på det?
– Jag tycker man ska prata och konkretisera det mer och vad det kan leda till. Sätta det i relation till de höga sjuktalen och stressen som i dag finns ute i arbetslivet, säger Dan Gustafsson.
På söndag hålls en föredragskväll av Vänsterpartiet i Göteborg om effekterna av det omtalade projektet på äldreboendet. Där kommer bland annat personal från Svartedalens äldreboende finnas på plats för att berätta om sina erfarenheter av att ha gått ned i arbetstid.
I Sverige infördes lagen om åtta timmars arbetsdag 1919, för snart 100 år sedan. Fram till 1971 arbetade man dock på lördagar. Diskussionen om arbetstidsförkortning blossar med jämna mellanrum upp i den politiska debatten. Av riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet som driver frågan.