Utrikes #1/2017

Nattklubbsterrorist jagas ännu i Turkiet

Översiktsbild över nattklubben i Istanbul där 39 människor miste livet på nyårsnatten. Foto: TT

Turkisk polis säger sig ha identifierat den man som misstänks ligga bakom terroristattentatet inne på en nattklubb i centrala Istanbul under nyårsnatten. Samtidigt som jakten fortsätter har flera personer gripits för attacken i vilken 39 människor sköts till döds.

Det var under nyårsnatten som en man klev in på den populära nattklubben Reina och plockade fram ett maskingevär. Omkring 120 skott avlossades och 39 människor dog och ytterligare 65 skadades innan skytten flydde från platsen.

Bilder från brottsplatsen spreds snabbt och visade hur människor i panik försökte fly genom att bland annat hoppa i det iskalla vattnet i floden Bosporen som rinner precis utanför nattklubben.

Under tisdagen släpptes en bild på den misstänkte gärningsmannen, men polisen gick snabbt ut med att det rörde sig om fel person. Nu under onsdagsmorgonen meddelade polisen att de identifierat den misstänkte terroristen, som alltså ännu inte gripits.

Uppgifter i turkisk media säger att 20 personer hittills har gripits misstänkta för inblandning i attentatet. Flera av dessa uppges ha kopplingar till terrororganisationen IS som tagit på sig dådet. IS sade redan under måndagen, enligt nyhetsbyrån Reuters, att ”en kalifatets soldat” låg bakom massakern.

Som Arbetaren rapporterat om flera gånger har en lång rad terrordåd drabbat Turkiet det senaste året med hundratals döda som följd. Läget i landet är mer spänt än på länge och sedan det misslyckade kuppförsöket i somras har president Recep Tayyip Erdoğan dragit åt tumskruvarna rejält för att trycka tillbaka oppositionen.

I de sydöstra delarna av Turkiet råder näst intill inbördeskrig då den sedan länge hårt utsatta kurdiska befolkningen attackeras så gott som dagligen av polis och militär.

Tiotusentals journalister, människorättsaktivister, vänsteranhängare och akademiker har också fängslats de senaste åren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga