Arbetarens redaktionssekreterare Cecilia Irefalk listar här fem böcker som kom ut 2016 och som bör räddas undan bokbålet.
[BOK] Handbok för städerskor
Lucia Berlin
Översättning: Niclas Hval
Natur & Kultur, 2016
Sällan har en samling noveller drabbat mig med samma kraft som den för en svensk publik tämligen okända amerikanska författaren Lucia Berlins Handbok för städerskor. Med den svartaste svarta galghumorn och ett persongalleri som stundtals får Tom Waits och Charles Bukowski att blekna – tas läsaren med till tvättomater, arbetsplatser och vårdinrättningar där arbetarklassen tvingas balansera sina liv mellan förnedring och fattigdom, missbruk och cancer. Det finns inget ämne som Berlin tycks ducka för, hennes radar sveper över varje skrymsle av det mänskliga med en enorm detaljrikedom och närvaro. En tegelsten att ha med sig i handväskan.
’
[BOK] Glöm mig
Alex Schulman
Bookmark Förlag, 2016
Alex Schulman har tidigare skildrat relationen till sin far, den kända tv-mannen Allan Schulman, i boken Skynda att älska (2009) som följdes av en skildring av hur han mötte sin nuvarande fru Amanda. I Glöm mig ger han sig på att öppna på locket till något av det mest tabubelagda: att tala om hur det är att växa upp som barn till en alkoholist. Nära och innerligt, med ett oerhört vackert språk, berättar Schulman om sin mamma Lisette, en lika färgstark som framgångsrik kvinna som bit för bit faller sönder under vinflaskorna hon åtminstone inledningsvis så nogsamt vill dölja för familjen, vilken sedan av en missriktad hänsyn till henne väljer att se bort. Porträttet av författarens morfar, den uppburne författaren och litteraturpersonligheten Sven Stolpe, lämnar en riktigt, riktigt besk smak i munnen. Det här är en bok som tar sikte på hjärtat – och träffar.
[BOK] Gudarna
Elin Cullhed
Natur & Kultur, 2016
Om att vara tonåring i en gudsförgäten landsortshåla skriver Elin Cullhed i sin debutbok, ungdomsromanen Gudarna, som gick som sommarföljetong i Arbetaren. Sättningen är Tierp där de tre vännerna Jane, Lilly och Bita bestämmer sig för att inte ta någon mer skit från killar. Efter att Lilly blivit våldtagen och filmad av sin kille ger de sig ut på en feministisk hämndodyssé. Med ett djärvt och ärligt språk – nära till de egna upplevelserna av att vara ung – skildras den brutalitet som det innebär att växa upp i en vuxenvärld som vägrar se och förstå. Cullhed skildrar de mest sårbara i arbetarklassen i Sveriges periferi. Det är en avklädd och viktig bok om vår samtid och vad vi bjuder våra barn.
[BOK] Röda Rosa – en grafisk biografi om Rosa Luxemburg
Kate Evans
Översättning: Oskar Söderlind
Tankekraft förlag, 2016
I Röda Rosa förvandlar konstnären Kate Evans den socialistiska fixstjärnan Rosa Luxemburg till seriefigur. I svartvita rutor, med bibehållen gråskala, får vi följa Luxemburgs liv från födelsen i Warszawa i Polen 1871 fram till hon 1919 skjuts ihjäl i Berlin av den tyska socialdemokratiska regeringens fotsoldater. Det personliga, nästan privata, livet skildras närgånget och omsorgsfullt, men mest är det som stor politisk tänkare Rosa Luxemburg framträder i de vackra teckningarna. Röda Rosa är en i lika delar estetisk och politisk upplevelse som bär med sig stora och avgörande frågor till oss som framlever våra liv i senkapitalismen.
[BOK] I love Dick
Chris Kraus
Översättning: Annelie Axén
Modernista, 2016
När den amerikanska filmskaparen Chris Kraus debuterade som författare med sin autofiktion I love dick 1997 sågades hon jäms med fotknölarna av kritikerkåren. På de snart två decennier som förflutit, innan Modernista nu i en sann kulturgärning ger ut boken i svensk översättning, har den hunnit lyfta status som feministklassiker. Boken bygger på en samling kärleksbrev som Chris Kraus tillsammans med sin man skriver till den senares kollega Dick. I love dick, som är en skildring av hur kvinnor ofelbart tvingas till underläge i sexuella relationer, flyter erotiken över i mani. Det är en fullständigt genial beskrivning om toleransen för vilka gränser en kvinna kan överskrida i ett heteronormativt patriarkat – såväl privat som politiskt.