Utrikes

Journalister lever farligt – få mord klaras upp

En kvinna placerar blommor framför ett porträtt av journalisten Anna Politkovskaya som mördades i Moskva 2006. Lokala reportrar, kvinnliga journalister och frilansare tillhör de mest utsatta journalisterna. Foto: Pavel Golovkin/TT

I onsdags uppmärksammades Internationella dagen för straffrihet för brott mot journalister. Enligt FN-organet Unesco har fler än 800 journalister dödats i världen under det senaste årtiondet – och bara 7 procent av brotten har klarats upp.

Ett ökat skydd av journalister och åtgärder mot straffrihet ingår i FN:s nya hållbara utvecklingsmål, eftersom journalistiken ses som en förutsättning för att allmänheten ska få den information de har rätt till samt som ett skydd för de grundläggande rättigheterna.

Pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, har i sin nya årsrapport listat de länder i världen där flest journalister dödats under de senaste tio åren, utan att någon förövare ställts till svars. De fem länder som toppar listan är Somalia, Irak, Syrien, Filippinerna och Sydsudan.

– Dessa fem länder står bakom 40 procent av de olösta morden på journalister i världen, säger Courtney Radsch vid CPJ.

– Mord på journalister är ofta beställda, utförda mot betalning och planerade. 40 procent av journalisterna får först motta hot.

Det är oerhört svårt att få fram information om journalister som har försvunnit.
Courtney Radsch, vid CPJ

Samtidigt finns det också flera fall där journalister försvunnit spårlöst i konfliktområden. Men dessa finns inte med i statistiken över antalet dödade journalister, berättar Courtney Radsch.

– Stora resurser går till att utreda dessa fall, men det är oerhört svårt att få fram information om journalister som har försvunnit, säger hon.

Irina Bokova, chef för Unesco, säger att FN:s medlemsländer måste anstränga sig hårdare för att ställa förövare inför rätta – i enlighet med internationella lagar och resolutioner.

– Straffrihet föder straffrihet.

Om ingen utredning genomförs sprider det en känsla av att våld accepteras som något naturligt för en journalist, eftersom det är ett farligt yrke.
Frank La Rue, biträdande kommunikationschef för Unesco

I en paneldiskussion om journalisters säkerhet, vilken nyligen hölls vid FN:s högkvarter i New York, fastslog Greklands FN-ambassadör Catherine Boura att lokala reportrar, kvinnliga journalister och frilansare tillhör de mest utsatta journalisterna.

– Att bara ett av tio mord på journalister blir löst innebär nästan en total straffrihet för förövarna, sade hon.

Unescos biträdande kommunikationschef Frank La Rue betonade att våld mot journalister alltid måste utredas.

– Om ingen utredning genomförs sprider det en känsla av att våld accepteras som något naturligt för en journalist, eftersom det är ett farligt yrke. Den felaktiga bilden måste bekämpas. Varje enskilt land som är medlem i FN måste genomföra åtgärder för att stärka säkerheten för journalister, sade han.

Journalister utsätts även för våld i länder där det inte råder väpnade konflikter, men särskilt allvarlig är situationen just nu i krigets Syrien. Bara i år har nio journalister dödats i landet.

Vid paneldiskussionen deltog de två prisbelönta syriska journalisterna Mazen Darwish och Abdalaziz Alhamza, för att diskutera den mycket svåra situation som råder för reportrar i hemlandet.

– Alla parter i konflikten i Syrien känner att de kan attackera journalister eftersom de vet att ingen kommer att ställa dem till svars, sade Mazen Darwish.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga