Inrikes

Kommunal: “Folk blir sjuka av sjukvården”

Allra störst är bristerna i städningen på de sjukhus som upphandlat städningen då det lockat till sig oseriösa städbolag där de anställda ofta arbetar under stor stress och med dåliga villkor. Foto: Erik G Svensson/TT

Smittor och infektioner sprids oftare på sjukhus med upphandlad städning – något som i värsta fall kan leda till döden för inlagda patienter. Nu kräver facket förändringar. Både för personalen och för att rädda liv.

Kommunals nya rapport Livräddarna är obehaglig läsning. Den skildrar villkoren för lokalvårdarna runt om på landets sjukhus och visar bland annat hur det fuskas med städningen. Allra värst är det på de sjukhus som upphandlat städningen för att spara pengar till den övriga verksamheten, vilket lockat till sig flera oseriösa städbolag där de anställda ofta arbetar under stor stress och med dåliga villkor.

– Att lokalvårdarna inom hälso- och sjukvård inte behandlas utifrån det viktiga jobb de gör är en fråga på liv och död.

Att lokalvårdarna inom hälso- och sjukvård inte behandlas utifrån det viktiga jobb de gör är en fråga på liv och död.
Emma Ölmebäck, utredare på Kommunal

Det säger Emma Ölmebäck, utredare på Kommunal, och den som står bakom den nya rapporten. Hon menar att städningen på landets sjukhus försämrats drastiskt de senaste fem åren och säger till Arbetaren att det handlar om en kostnadsfråga för sjukhusen då de låter flera olika städbolag konkurrera om jobben.

– Det är helt obegripligt. Och det här är ju knappast första gången det uppmärksammas hur det slarvas med städningen. Folk dör i dag på grund av smittspridning.

I rapporten, som bland annat bygger på enkätsvar från undersköterskor och skyddsombud, beskrivs hur många patienter och anhöriga klagat över bristande hygien ute på sjukhusavdelningarna. Flera undersköterskor berättar själva hur de får rycka in och städa minst en gång i veckan på grund av farliga smittor som riskerar att spridas.

Det framkommer också att arbetsmiljön för lokalvårdarna försämrats drastiskt de senaste åren och att många tvingas jobba under konstant stress för att hinna med de utökade arbetsområdena.

– Städning på sjukhus är ingenting man kan knoppa av från den övriga verksamheten. Städpersonalen måste därför integreras med övrig personal, säger Emma Ölmebäck.

De skyddsombud som intervjuats i rapporten är alla eniga om att städning på sjukhus inte borde få konkurrensutsättas eftersom det ofta har visat sig att upphandlingar lockar oseriösa bolag till branschen. Vilket många gånger leder till att personalen inte får den utbildning som faktiskt krävs för att jobba med lokalvård inom hälso- och sjukvården. Något Kommunal nu vill ändra på.

– Vi vill naturligtvis se en annan organisationsstruktur där de som städar får den utbildning som krävs och att lokalvårdarnas status höjs. Därför måste vi komma bort från prispressen. Det är något vi kommer jobba opinionsbildande med framöver för att försöka påverka. Ett av sjukvårdens största problem i dag är att folk blir sjuka på grund av sjukvården, säger Emma Ölmebäck.

Tittar man på riskerna för smittospridning så behövs kvalificerade lokalvårdare. Därför tror jag inte att det är bra för sjukhus att köpa in städning.
Johan Ask är sjukhusstyrelsens vice ordförande, Skaraborgs sjukhus

På Skaraborgs sjukhus i Västra Götalandsregionen utförs städningen i egen regi genom ett annat bolag i regionen. Johan Ask är sjukhusstyrelsens vice ordförande och han säger till Arbetaren att städning av lokalerna ligger högt upp på sjukhusets prioriteringslista.

– Tittar man på riskerna för smittospridning så behövs kvalificerade lokalvårdare. Därför tror jag inte att det är bra för sjukhus att köpa in städning.

Arbetaren har även sökt representanter för bland annat Gävle sjukhus, där städningen tidigare kritiserats och köps in av ett privat bolag, dock utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga