Aktivister tar strid mot föråldrad abortlag

En restriktiv abortlag tvingar kvinnor på den självstyrande ön Isle of Man att resa till Storbritannien för att göra aborter. Men en växande rörelse kräver att det nya parlamentet som väljs in nästa vecka ska ändra på det.

Utrikes
I de få fall som abort är tillåtet på Isle of Man – vid våldtäkt, incest, psykisk ohälsa eller svår missbildning – så finansieras inte ingreppen av staten.
Foto: Pontus Lundahl/TT

På Isle of Man, en självstyrande ö mellan England och Nordirland, är abortlagen så restriktiv att de flesta som vill avsluta sina graviditeter antingen måste bryta mot lagen genom att köpa abortpiller på nätet, eller åka till England för att utföra ingreppet där.

Men kampanjen Calm, Campaign for Abortion Law Modernisation (Kampanj för modernisering av abortlagen), vill ha förändring.

Nästa vecka hålls val till öns tusenåriga parlament, Tynwald, och Calm kräver att de nya ledamöterna ska reformera lagen, rapporterar den brittiska tidningen The Independent.

– Kvinnor och familjer lider på grund av ett tudelat system som innebär att om du har pengar, så har du också valmöjligheter, säger Calms talesperson Sam Morris till tidningen.

I de få fall som abort är tillåtet på Isle of Man – vid våldtäkt, incest, psykisk ohälsa eller svår missbildning – så finansieras nämligen inte ingreppen av staten. I praktiken innebär det att de som har råd betalar för flyg- eller båtresa till Storbritannien och gör operationen där, som även den, såväl som logi, betalas ur egen ficka.

Förra året betalade så många som 105 personer de ca 2 000 brittiska pund, eller drygt 22 000 kronor, som en sådan resa kostar, rapporterar The Guardian.

De som inte har den möjligheten får förlita sig på organisationer som Women on Web och Women Help Women, som tillgängliggör abortpiller på nätet, skriver The Independent. Men att använda dem på Isle of Man innebär att man bryter mot lagen.

Och det är framförallt förbudet mot medicinsk abort som Calm tar sikte på i sin kampanj. På grund av tabut och den knappa befolkningen – Isle of Man har cirka 85 000 invånare – tror aktivisterna att de flesta fortsättningsvis kommer vilja göra kirurgisk abort mer anonymt i Storbritannien.

Eftersom det redan finns ett avtal med den brittiska vården om att Isle of Mans befolkning kan få tillgång till behandlingar i Storbritannien som inte finns på den egna ön, hoppas Calm att det framöver ska innefatta även kirurgiska aborter.