”Fult spel från syriska regeringens sida”

169 civila har evakuerats från det belägrade Aleppo via humanitära korridorer upprättade av rysk militär, rapporterar statlig media i Syrien. Men aktivister ifrågasätter uppgifterna och menar att den syriska regeringen troligtvis försöker stärka sin kontroll över staden.

Utrikes
Enligt statlig media har rysk militär nu inrättat humanitära korridorer för att evakuera civila från Aleppo, en uppgift som möter stark kritik. Bild från Aleppo den 2 augusti efter ett flyganfall mot en marknad i stadsdelen Atareb.
Foto: Aleppo Media Center/TT

De rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo, som före kriget var Syriens största stad, har varit under belägring från rysk militär och regeringsstyrkor i flera veckor. Belägringen har lett till allvarlig brist på mat och andra förnödenheter för de ca 250 000 personerna som befinner sig i området, men enligt statlig media har rysk militär nu inrättat humanitära korridorer för att evakuera civila från Aleppo, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hur kan man förvänta sig att människor, tusentals av dem, ska ta sig igenom en korridor när det sker beskjutningar, bombningar, stridigheter?
Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Syrien

Men de humanitära korridorerna har fått kritik från flera håll. FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, har uppmanat Ryssland att överlämna kontrollen av de humanitära korridorerna till FN.

– Det är vårt jobb. Hur kan man förvänta sig att människor, tusentals av dem, ska ta sig igenom en korridor när det sker beskjutningar, bombningar, stridigheter? säger han i ett uttalande.

Nadia Driai är syrisk aktivist bosatt i Sverige och stödjer den demokratiska oppositionen i Syrien. Hon menar att det inte finns några säkra uppgifter om huruvida någon har tagit sig ut genom de humanitära korridorerna.

– Det finns inga bevis för det, och även om regimens media talar sanning pratar vi om ett tiotal familjer, säger hon till Arbetaren.

Foto: Privat
Nadia Driai, syrisk aktivist bosatt i Sverige, anser att regimen använder sig av samma strategi som exempelvis vid belägringen av staden Homs mellan 2012 och 2014.
Foto: Privat

Nadia Driai anser att regimen använder sig av samma strategi som exempelvis vid belägringen av staden Homs mellan 2012 och 2014. Enligt henne används strategin för att tömma städer och sedan ta över dem. Dessutom är det inte säkert att alla som evakueras får skydd, menar hon.

– När man öppnade en väg för civila att ta sig ut från Homs var det många som försvann och man vet fortfarande inte var de är. Senare utförde FN visserligen en evakuering av kvarvarande rebeller som gick bra, de flyttades inte till regimens områden.

Men Nadia Driai vill rikta fokus bort från de humanitära korridorerna och i stället mot de strider som skett sedan i söndags, då rebellstyrkor inuti Aleppo försökt bryta sig igenom regeringsstyrkor och rysk militär för att häva belägringen.

– Det är en stor operation men det verkar som att de inte har långt kvar till att bryta sig igenom belägringen. Det är ett fult spel från regeringens sida, som försöker svälta befolkningen för att ta över staden, säger hon.