Litteratur

Från A till Ö bland svenska feminister

Öxabäcks damlag 1968. Foto: TT

[BOK] Feminismens ABC Text: Lisa Mattisson Illustrationer: Moa Hoff Leopard förlag, 2016 Feminismen är ett uttryck som betyder olika saker för olika människor. För vissa är det ett enkelt ord för jämställdhet. För andra ett otäckt, hotande uttryck för kvinnlig aggressivitet, maktlystnad och förtryck av män. Många av de kvinnor som finns med i Lisa […]

bok1
[BOK] Feminismens ABC
Text: Lisa Mattisson
Illustrationer: Moa Hoff
Leopard förlag, 2016

Feminismen är ett uttryck som betyder olika saker för olika människor. För vissa är det ett enkelt ord för jämställdhet. För andra ett otäckt, hotande uttryck för kvinnlig aggressivitet, maktlystnad och förtryck av män.

Många av de kvinnor som finns med i Lisa Mattissons och Moa Hoffs Feminismens ABC har levt under en tid då feministisk tillhörighet var liktydig med att offentligt och privat vara utsatt och ifrågasatt. Dessa kvinnor har förstås gjort särskilt avtryck i ljuset av att bli kallade sinnessjuka eller okvinnliga – och deras arbete har inneburit förändring.

Under den senaste tidens uppmärksamhet kring hat och hot på nätet har det framgått att sportjournalister tillhör de särskilt utsatta, man kan ana att Öxabäcks damlag, som 1968 startade den första organiserade damserien i fotboll och därmed utgjorde avspark för damallsvenskan, fick lära sig att ge svar på tal när tidningsrubrikerna löd ”Barnpassning problem för fotbollsmakar”.

Kerstin Johnson, en av grundarna, minns i en artikel i Expressen 2003 att laget kom till mer för att ha roligt än för att manifestera jämställdhet. Den attityden delade nog många av kvinnorna i boken; reklamgurun Sofia Gumæloius (1840–1915), matskribenten Pernilla Tunberger (1912–1986) och piratskeppsdrottningen Britt Wadner (1915–1987) var frispråkiga förebilder men knappast feministiska förespråkare.

eva x

Urvalet i boken är spretigt, ibland svårbegripligt, med det är oväntat rart tecknade porträtt. Den enda som ser lite farligt tuff ut, med en kaxig blick mot betraktaren är musikartisten Robyn.

Och det är just kvinnorna ur vår samtid som öppet burit med sig feminismen som en ofta uttalat röd tråd. Bland dem är det extra roligt att Eva X Moberg (1962–1999) uppmärksammas.

Eva X Moberg var aktivist och skribent (Arbetaren, Brand, Aftonbladet) med en politisk och poetisk skärpa som få. Orädd på barrikaderna och med mjuk empati och solidaritet i en stor vän- och beundrarkrets. Saknad av många än i dag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga