Kärlek utan mens

Krönika
Jona Elings Knutsson, läkare.
Foto: Arbetaren

Kvinnor blöder varje månad under 40 år av sitt liv på ett ungefär. Inga konstigheter, mens liksom. Det är sedan gammalt. Moderna och säkra preventivmedel har ibland som verkan att mensen minskar eller slutar helt. Jag älskar säkra preventivmedel – ingen oro, lev och njut! Ett vanligt argument mot att använda dem är just att mensen slutar: ”Det är naturligt att blöda”, säger några kvinnor. ”Man vill ju liksom tömma ut det där.”

Saken är bara den att mens inte alls är naturligt. Mens är en modern företeelse som föddes med preventivmedlen och kvinnans frigörelse. Sluta grubbla på hur forntidskvinnan eller ens din mormorsmor hanterade sina blödningar, för de hade inga. Knappt.

Din mormorsmor och hennes medsystrar gifte sig, för en ogift kvinna var allt annat än accepterat och vuxna kvinnor var inte myndiga. Våldtäkt inom äktenskapet fanns inte som begrepp, hustruns kropp tillhörde maken. Din mormorsmor hade inte mens eftersom hon var gravid, och när hon inte var gravid ammade hon, och sedan var hon gravid på nytt.

Radikala krafter i arbetarrörelsen började verka för ’kärlek utan barn’. Detta sågs inte med blida ögon och 1910 förbjöds information om preventivmedel i Sverige.

Alla barnen som föddes var förstås en börda att försörja och radikala krafter i arbetarrörelsen började verka för ”kärlek utan barn”. Detta sågs inte med blida ögon och 1910 förbjöds information om preventivmedel i Sverige. För kvinnor vid den tiden var det nog ofta en stor lättnad de gånger de faktiskt fick mens.

I nutid blöder vi i onödan. Vi förlorar järn och lider av PMS och mensvärk. Vi kan köpa graviditetstest på närmaste kiosk och vi kan till och med testa vårt kiss för att se när vi har ägglossning. Mensen innebär ingen lättnadens suck. Och den fyller heller ingen annan funktion.

De preventivmedel som skyddar bäst mot graviditet och som minskar eller tar bort mensen innehåller låga doser hormoner. Sverige är hormonfobiskt. Det ”naturliga” förespråkas, och kändisar som Blondinbella marknadsför en mobilapp som ska hålla koll på ”säkra perioder” i menscykeln.

Effekten mot oönskade graviditeter med så kallade säkra perioder är tyvärr dålig, och en graviditet (önskad eller ej) innebär ett extremt påslag av just de hormoner som anses ”onaturliga”. De hormondoser som din mormorsmor utsattes för under alla sina graviditeter får moderna P-piller, och i ännu högre grad hormonspiralen, att framstå som en droppe mens i Nilen.

Mensen innebär ingen lättnadens suck. Och den fyller heller ingen annan funktion.

Den som vill leva ett hormonfritt liv borde kanske avstå sex över huvud taget. Beröring och njutning frisätter nämligen rejäla doser av hormoner som endorfin och oxytocin. Stressa inte för mycket, då kommer ett påslag av hormonet kortisol. Känner du dig arg när du läser det här? Pass på, nu skjuter kanske adrenalinet i höjden!

Många menar att den mensfria tillvaron ger ett bättre sexliv. Ingen gnagande oro över oönskade graviditeter, och en vecka till i månaden att ha blodfritt sex på – kanske extra roligt för dem som inte har penetrationssex högst på dagordningen.

Den som fortfarande vill bli av med blod kan med fördel bli blodgivare. Men jag kommer inte stoppa någon från att fippla med tampong och menskopp, ligga hemma med ont i magen och tröstäta choklad. Det känns bara lite otidsenligt när vi äntligen kan välja kärlek utan vare sig barn eller mens.