Saudiarabien ska utreda sina attacker mot Jemen

Kriget i Jemen har kostat närmare 6 000 människor livet, varav hälften civila. Kritiken mot de saudiledda styrkorna är massiv och krav på att de ska utredas för krigsbrott har höjts. Nu lovar Saudiarabien att granska insatserna och börja ”respektera internationell och humanitär rätt”.

Utrikes
Sanaa i Jemen den 25 januari efter ett saudiskt flyganfall. Här dödades en domare och hela hans familj – elva personer.
Foto: Hani Mohammed/TT

Saudiarabien har nu avgett ett löfte att utreda de anklagelser om civila dödsoffer som orsakats av deras bombningar i Jemen.

Den saudiledda arabiska koalitionen har länge kritiserats hårt för det höga antalet civila offer och representanter för den sade i söndags att man beklagade dessa och ska komma ut med en ”tydlig rapport” kring händelserna. De var också noga med att påpeka de civila målen som oavsiktliga, och att en undersökning av anklagelserna har inletts.

I och med detta säger man sig vilja förbättra sina inriktningsmekanismer. De saudiska myndigheterna insisterar på att staden Riyad fortsätter att vidta ”alla försiktighetsåtgärder för att skydda civilbefolkningen, medicinsk personal, humanitära organisationer och journalister”. Den nya utredningen ska erbjuda ”slutsatser och rekommendationer för att bättre respektera internationell och humanitär rätt”.

Amnesty International välkomnade löftet, men säger också att detta inte utesluter att det behövs en fristående internationell undersökning för att reglera kontroverser och få landet att ta ansvar för eventuella krigsförbrytelser.

– Det måste finnas en internationell oberoende, opartisk undersökningskommission för att undersöka alla rapporterade kränkningar och övergrepp av alla parter i konflikten, att fastställa fakta, och identifiera förövarna av sådana brott i syfte att säkerställa att de ansvariga ställs till svars, säger gruppens Jemenforskare, Rasha Mohamed i ett pressmeddelande.

Koalitionen stöds av Storbritannien och USA genom vapenexport och underrättelseverksamhet och Frankrike hjälper till med transporter.

Enligt FN har nu fler än 5 800 personer mist livet, hälften av dessa är civila, och man uppger även att 80 procent av Jemens befolkning är i behov av nödhjälp.

Uttalandet från koalitionen kom som svar på skarp kritik från FN-experter som påtalar den växande internationella oron och den stora mänskliga kostnaden av kriget. Den senaste tiden har fyra sjukhus blivit utsatta för bombattacker.
Många civila fortsätter att leva i den särskilt utsatta rebellkontrollerade staden Sadah i norra Jemen, trots nästan dagliga flyganfall från så väl saudi- som shia-ledda trupper i området.

Michael Seawright kommer från Auckland i Nya Zeeland och var nyligen projektkoordinator för Läkare Utan Gränser som driver ett sjukhus i den hårt krigshärjade regionen. I ett pressmeddelande går han ut med sina upplevelser från staden, vilka han beskriver som en av de värsta i sin yrkesbana.

– Jag har aldrig tidigare skådat sådana mängder offer som jag såg i Sadah. Omfattningen av sårade var extrema i två avseenden. För det första fanns det ett stort antal sårade på sjukhusen i området, men siffran allvarligt skadade var också ofta extremt hög. Vi upplevde dagliga flygattacker, säger han.

Han menar att även om Läkare utan gränser som ideell organisation tillåts viss rörlighet i landet vittnar läget om att vården inte längre respekteras i Jemen och att civila fortsätter att bära bördan av konflikten.