Utrikes

Isländska bankchefer får fängelse

De nu dömda bankcheferna arbetade bland annat på Landsbankinn, en av Islands största banker. Foto: Screenpunk

I två separata rättsfall dömdes nyligen fem tidigare bankchefer och en investerare till fängelse för brott begångna i upptakten till Islands finanskris 2008. Antalet dömda för brott i anslutning till finanskraschen på Island är nu uppe i 26, vilket återaktualiserat kritiken mot det amerikanska rättsväsendets oförmåga att ställa individer till svars för finanskrisen.

De nu dömda är höga chefer på två av Islands största banker, Landsbankinn och Kaupþing, som tillsammans med storbanken Glitnir gick omkull inom loppet av en vecka under finanskrisen hösten 2008, samt en framstående investerare.  De dömdes för marknads­manipulation, förskingring och trolöshet mot huvudman till fängelse. 

Majoriteten av de 26 hittills dömda har dömts till mellan två och fem år i fängelse. Flera har dock fått maxstraffet för ekonomisk brottslighet, som på Island är sex års fängelse. Bland de tidigare dömda finns även företrädare för Glitnir och flera investerare.

Flera av de brottsliga handlingarna beskrivs som bankrån från insidan. De två tidigare cheferna på Kaupþing, Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson, har bland annat fört över 42 miljoner euro från banken till ett holdingbolag och köpt Kaupþingaktier från samma bolag över marknadspris. Nära 56 miljoner euro beräknas de ha förskingrat.  De tre tidigare cheferna på Landsbankinn, Steinþór Gunnarsson, Elín Sigfúsdóttir och Sigurjón Þ. Árnason, dömdes även de för inblandning  i att ha köpt aktier till överpriser. Dagarna innan den isländska banksektorn kollapsade ska en överföring på 37 miljoner euro ha skett till ett bolag som betalning för överprisaktier. 

Sju år efter kraschen betalar Island fortfarande av de nödlån landet var tvungna att ta från IMF. Landet har trots det gjort en remarkabel återhämtning. Island sticker ut både i hur man hanterat det rättsliga efterspelet, i och med att så många ställts till svars juridiskt, och i hur landet hanterade bankkollapsen och valde att inte rädda bankerna. Något som Islands president Ólafur Ragnar Grímsson 2013 kommenterade så här:

”Varför betraktas bankerna som den moderna ekonomins heliga kyrkor? Varför är inte privata banker som flygbolag eller telekommunikationsbolag och tillåts gå i konkurs om de drivits på ett oansvarigt sätt? Teorin som säger att du måste rädda banker är en teori som bankirer kan använda för egen vinning, egen framgång, och sedan låta vanligt folk bära deras misslyckanden genom skatter och nedskärningar. Människor i upplysta demokratier kommer inte acceptera det i det långa loppet.”

Domarna har åter väckt kritiken mot att det amerikanska rättsväsendet inte lyckats ställa någon till svars för finanskraschen i USA. De brottsutredningar som inletts har inte resulterat i åtal. I stället har ansvarsfrågan hanterats civilrättsligt och banker som nekat till att ha gjort något fel har gått med på förlikningar där de betalat mångmiljardbelopp i böter. 

De nu aktuella domarna fälldes av Islands högsta domstol, som hittills avgjort åtta fall relaterade till finanskrisen. Sex av fallen har inneburit straffskärpning jämfört med underrätternas domar och två har inneburit frikännande. Fler fall är på väg att tas upp i Högsta domstolen och bedömare tror att de kommer resultera i straffskärpningar eller att tidigare frikännanden ändras. Det rapporterar Iceland Magazine.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga