Hello Kitty blir Bitch 2015

Krönika
Jona Elings Knutsson, läkare.
Foto: Arbetaren

Beach 2015 börjar nu! Åtminstone för halva befolkningen. För en kvinna är sin kropp. En kvinna lever av sin kropp, har fysiskt krävande arbeten till låga löner. Så låga löner att en dags karens stjälper hela budgeten. Alltså måste kroppen hålla, och håller den inte får den jobba ändå.

Kvinnokroppen är också en reproduktiv enhet. 

Vi är barnbärare. Aborträtten ifrågasätts världen runt inklusive hos oss i Sverige. Ett nja till samlag kan leda till förlossning och föräldraskap och anses självvalt. Lika självvalt som det tunga arbetet i vård, omsorg eller handel.

Några av oss väljer att träna. Jag har ägnat mig åt sporter som traditionellt utövats av män. Det går att drömma om att den arbetande kroppen och den reproduktiva kroppen då skulle få andrum. Tvärtom finns en press, inre eller yttre eller både och, att bevisa sitt biologiska kön bland kvinnor i manssporter. Ha rosa handledslindor på boxningen. Söta klistermärken på hockeyhjälmen. Lidia Valentin som är en fullvuxen kvinna och en av världens bästa tyngdlyftare har ett stort Hello Kitty-märke på lyftarbältet. Hon har en rosa kattunge i svanken när hon stöter 147 kilo.

Träning ska nämligen helst syfta till att kvinnokroppen ska bli sexigare, och ingenting annat. Under hashtagen #shesquatsbro på Twitter samlas bilder på kvinnor som putar med rumporna mot mobilkameror, rumporna de bedöms skaffat sig genom knäböj, squats. Knäböj är kanske är den mest krävande styrkeövningen vi har. När jag knäböjer känner jag mig som ett rasande rovdjur och gråtfärdig på samma gång och jag håller ibland på att svimma och ibland att kissa på mig. 

Jag är inte sexuell när jag knäböjer. Jag är brutal. #fuckoffimbrutalandyourenotmybro är dock ingen populär hashtag.

Den vuxna kvinnan är också på ständig diet, ofta misslyckad. #sheeatsbro kanske vore något. Övervikt och fetma ökar trots dieterna epidemiskt. Men det gör kanske inget eftersom ”strong is the new skinny”. Ledsen att säga det, men det käcka slagordet betyder egentligen ”strong and skinny is the not so new skinny”. Idealen skiftar medan manssamhället består.

Det är obligatoriskt att vara svag. Men osexig är den som klagar över ont i ryggen efter en dag på jobbet. Snygg och smal bör målet vara för hon som tränar. Tränande kvinnor putar med läpparna, ligger på rygg, bär bikini i gymmet. Det finns särskilda träningsprogram för tjejer med fokus på mage och rumpa (vad mer kan en kvinna behöva, synd bara att det inte går att träna tuttarna).

En kvinna är sin kropp. Kroppen är vår födkrok, sexuella krok, och födande krok. Avsteg från den mallen maskeras av Hello Kitty. Men det går att göra motstånd. Organisera dig på arbetsplatsen. Släng bantningspulvret och bjud dig själv på en sommar med din kropp, sådan som den är. Bitch 2015. Eftersom nej verkligen betyder nej.