Inrikes

Allvarlig JO-kritik mot polisens register över romer

Justitieombudsmannen JO riktar kraftig kritik mot Skånepolisens register över romer. JO slår i sitt beslut, som offentliggjordes på tisdagen, fast att det i praktiken är ett register över etnisk tillhörighet.

Det var i september 2013 som Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne förfogade över ett register som omfattade 4 000 individer med romsk anknytning – en fjärdedel av dem barn.

Polisen hävdade att registreringen hängde samman med en utredning om en släktfejd, men kunde inte motivera varför såväl avlidna som minderåriga fanns uppförda i registret.

Nyheten om registret väckte stor upprördhet, och bland annat anmäldes det till JO.

Nu slår JO fast att de konstaterade bristerna i registret fick mycket allvarliga konsekvenser:

”Särskilt den bristande gallringen har medfört att det byggdes upp ett mer eller mindre permanent släktregister avseende ett stort antal personer av romskt ursprung. De två uppgiftssamlingarna har de facto fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet.”

JO anser också att registret visar på ”omfattande och allvarliga brister inom kriminalunderrättelseverksamheten”, och riktar allvarlig kritik mot dels länspolismästaren i dåvarande Polismyndigheten i Skåne, dels mot chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund. Även den polis som rent praktiskt byggde upp registret kritiseras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar