Inrikes

Högerradikal fick känslig information

”Jobb med frågor som berör framtida luftförsvar rimmar inte väl med att ha vänskap med extremister”, säger Luftförsvarskommitténs Bo Tarras-Wahlberg. Foto: David Magnusson/TT

Det stormar återigen om Mikael Valtersson, SD:s ledamot i den statliga luft­försvarskommittén. I veckan avslöjades att hans sambo, som högt anställd på Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap, läckt känslig information från sina kollegor till Valtersson. Nu utreds hon av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Redan för ett år sedan kunde Arbetaren berätta att Sverigedemokraternas tidigare kanslichef och ledamoten i den statliga Luftförsvarskommittén Mikael Valtersson satt med i styrelsen för det kontroversiella gruvbolaget Wiking Mineral. 

Företaget ägs av den svensk-tyske finansmannen Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein, känd för sitt stöd till högerradikala partier i bland annat Tyskland. Styrelseordförande är Daniel Friberg, som även driver det högerradikala bokförlaget Arktos, och ligger bakom den likaledes högerradikala tankesmedjan Motpol. 

Mikael Valtersson lämnade Wiking Minerals styrelse i somras, men ingår fortfarande som suppleant i styrelsen för dotterbolaget Strategic Minerals. 

Valtersson sitter kvar som partiets representant i Luftförsvarskommittén tills förordnandet går ut i december, men enligt vad partiets dåvarande pressekreterare Martin Kinnunen uppgav för Svenska Dagbladet tidigare i höst gör kopplingen till Motpol att Valtersson inte är aktuell för nya uppdrag inom partiet. 

När Svenska Dagbladet frågade kommitténs sekreterare Bo Tarras-Wahlberg om Mikael Valterssons kopplingar till Wiking Mineral svarade han:

– Om man jobbar med frågor som berör framtida luftförsvar för flygvapnet så tycker jag inte att det rimmar väl med att ha vänskap med extremister.

I tisdags avslöjade tidningen Expressen att Valtersson under lång tid tagit emot känslig information och icke-offentligt arbetsmaterial som rör utformningen av svensk säkerhets- och försvarspolitik från sin sambo, Carin Kaunitz, som arbetar som chef vid enheten för strategisk analys på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Kaunitz har tidigare haft tunga poster på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och inom försvarsmakten och ska enligt ­Expressen ha läckt interna mejlkonversationer till Mikael Valtersson.

För Mikael Valtersson, som själv haft utredningsuppdrag åt försvarsmakten, kan det enligt Expressen ha funnits ekonomisk vinning i att ta del av dokumenten som hans sambo skickade vidare. Särskilt materialet som skickades under hennes egen tid som anställd inom Försvarsmakten då hon bland annat kunde rapportera om hur mycket kommande utredningsuppdrag skulle komma att kosta. 

Vissa av mejlen ska ha skickats till Mikael Valterssons då­varande riksdagsadress då han även arbetade som chef för Sverige­demokraternas riksdagskansli i Stockholm.

Säkerhetschefen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har nu inlett en utredning kring Carin Kaunitz och hon har enligt Marcus Årskog på MSB:s presstjänst ”klivit åt sidan” så länge den pågår.

– Så länge det pågår arbetar hon inte aktivt här, säger Marcus Årskog till Arbetaren.

Nils Svartz är överdirektör på MSB och han säger att det är olämpligt att dela arbetsmaterialet så som Kaunitz gjort och kommenterar utredningen i ett mail till Arbetaren.

– Vi vill naturligtvis se resultat så snart som möjligt, men det är svårt att överblicka hur lång tid det kommer att ta. Vi går nu igenom e-posten från aktuellt konto.

Efter Expressens rapportering kom även uppgifter under onsdagen att Säkerhetskontoret på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, kommer att inlededa en utredning kring Carin Kaunitz. En källa inom försvarsmakten, som tidigare arbetat med Kaunitz, säger till tidningen att Must tagit uppgifterna om de läckta mailen väldigt seriöst.

Dagen innan avslöjandet om den läckta informationen kunde Expressen dessutom berätta att Mikael Valtersson under flera år spridit nazistpropaganda på internet under ett fejkat namn med hjälp av bland annat en e-postadress registrerad av sambon Carin Kaunitz.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984