Utrikes

Stora risker för gravida på flykt

Befolkningen har övergivit Miran Shah i Waziristan, med endast soldater på vakt i gränderna efter att myndigheterna rensat staden från väpnade grupper. Foto: Rebecca Santana/TT

Striderna mellan talibaner och armén i norra Pakistan har lett till en humanitär kris där hundratusentals män­niskor tvingats på flykt. För gravida kvinnor på flykt har situationen förvandlats till en mardröm.

I juni inledde den pakistanska armén en offensiv i norra Waziristan som syftar till att slutgiltigt slå ut de talibaner och andra väpnade grupper som tog sig över gränsen till Pakistan, efter den amerikanska invasionen av grannlandet Afghanistan år 2001. 

Offensiven har lett till att mängder av civila tvingats på flykt från sina hem, i många fall till fots. De flesta har tagit sig till grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, där de nu bor i enorma flyktingläger. Myndigheterna beräknar att 580 000 människor tvingades på flykt bara under den senaste flyktingvågen. 

Den enskilt största flyktinggruppen befinner sig i staden Bannu. Bland stadens invånare finns nu uppskattningsvis 40 000 gravida kvinnor som kan erbjudas en högst begränsad sjukvård. 

Trebarnsmamman Tajdara Bibi, 30, var gravid när hon tvingades överge sitt hem i norra Waziristan i juni, då hon tillsammans med övriga bybor påbörjade en flera mil lång och mycket påfrestande vandring till säkerheten i Bannu. Bara några timmar efter att hon kommit fram födde hon ett dödfött barn. 

Läkaren Muhammad Sarwar, som hjälpte Tajdara Bibi i samband med förlossningen, berättar att det råder en extremt stor brist på i synnerhet kvinnlig vårdpersonal. 

– Minst fyra gravida kvinnor har avlidit på väg hit till Bannu, medan 20 kvinnor fått missfall på sjukhuset, berättar han. 

Samtidigt finns det tusentals fler gravida kvinnor i behov av vård, och vårdpersonalen räcker inte till. Fawad Khan, som arbetar för Världshälsoorganisationen, WHO, i Pakistan, berättar att man inte har de resurser som krävs för att hantera den stora flyktingströmmen från norra Waziristan – där en majoritet av de nyanlända kvinnorna och barnen är i behov av vård. 

Abdul Waheed, chef för sjukvården i Khyber Pakhtunkhwa, säger att runt 4 procent av de kvinnliga flyktingar som anländer är gravida. De lokala myndigheterna har därför satt in förstärkningar på ett tjugotal vårdcentraler för att åtminstone kunna bistå dem som har de mest akuta behoven. 

Flyktingkrisen har nu nått sådana nivåer att även de mest garvade tjänstemännen har svårt att ta in det. Enligt Abdul Waheed har Bannu aldrig tidigare tagit emot så många flyktingar som nu och situationen är mycket svår. 

Redan innan den senaste flyktingvågen från norra Waziristan hade över 1,5 miljoner flyktingar från provinsen Fata tagit sig till Khyber Pakhtunkhwa. Sedan år 2001 har nu över 2,5 miljoner flyktingar kommit till provinsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga