Inrikes

Svenska skolan i Berlin till tysk arbetsdomstol

Svenska skolan i Berlin uppmanade lärarna att söka om sina tjänster. Foto: Jessica Gow/TT

Efter en oviss sommar står det klart att arbetsplatskonflikten vid Svenska skolan i Berlin fortsätter. Nu tar den syndikalistiska fackföreningen FAU ärendet vidare till tyska arbetsdomstolen.

Med en vecka kvar till skolstart har konflikten vid Svenska skolan i Berlin som Arbetaren tidigare rapporterat om ännu inte nått en lösning. Arbetaren har träffat läraren Johnny Hellqvist som är fackligt aktiv i syndikalistiska FAU och en av dem som inför sommarlovet oväntat sades upp av skolans ledning. I samband med uppsägningen uppmanade lärarna att söka om sina tjänster.

Uppsägningarna kom två dagar efter att sex av åtta lärare skrivit under ett protestbrev mot planerade nedskärningar av skolans fritidsverksamhet. De föreslagna förändringarna innebär en lönesänkning för fritidspersonalen med 35 procent och lägre tjänstgöringsgrad med uppemot 25 procent.

– Skolan hävdar att uppsägningarna bara är en formalitet, att de vill ge de anställda kontrakt. Men vi har hela tiden befarat att syftet är att göra en utsortering, att de vill göra sig av med obekväma röster på arbetsplatsen, säger Johnny Hellqvist.

Är du en av de kritiska rösterna?

– Ja, jag har försökt organisera oss på arbetsplatsen under fyra års tid. Vi har fått fram ganska stora bra förändringar på jobbet, men nu verkar de ha fått nog.

Ni uppmanades att söka om era tjänster. Hur har det gått?

– För några veckor sedan fick alla lärare besked om att de erbjuds nya anställningar till hösten, utom de anställda som är fackligt organiserade. Det bekräftade våra farhågor om att de ville sortera ut de obekväma lärarna, något som är olagligt. Tyvärr kom beskeden efter den treveckorsfrist som vi hade för att kunna stämma dem för det.

Skolans vd Lena Brolin, som även är kyrkoherde i församlingen, har sagt att uppsägningarna följer tysk arbetsrätt. Vad är din syn på det?

– Ledningen har utnyttjat en lucka i den tyska lagen som tillåter omotiverade uppsägningar om företaget har mindre än tio anställda. Men både jag och en annan lärare som drivit vidare våra fall till tyska arbetsdomstolen menar att skolan och Svenska kyrkan är en och samma arbetsköpare som därför har betydligt fler anställda än tio. Därför anser vi att uppsägningarna strider mot tysk lag.

Har det förekommit några förhandlingar om era tjänster sedan uppsägningarna?

– Nej. Vi hade en föreberedande förhandling i rätten som varade i tre minuter, men skolan visar inga tecken på att backa. Så nu ska våra ärenden upp i tyska arbetsdomstolen i oktober och november.

Hur är stödet ni fått från tyska FAU?

– Vi har fått jättebra stöd från FAU och vi har haft två stora demonstrationer mot Svenska kyrkan här i Berlin. Det har även förekommit solidaritetsaktioner både i Aten och London, liksom på andra håll. Även våra kamrater i Sverige har stött oss i detta och vi hoppas att det svenska trycket på Svenska kyrkan fortsätter framöver. De får inte bete sig så här, folk litar på kyrkan.

Vad hoppas du på framöver?

– Att vi får tillbaka våra jobb och att ledningen tar sitt ansvar.

Arbetaren har försökt nå Svenska skolan för en kommentar, dock utan framgång.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga