Facket i världen

Svenska utpekas som uppviglare

Liv Shange. Foto: Jonny White

Apartheid-retorik dammas av när regeringspartiet ANC går till motangrepp mot gruvarbetarnas växande missnöje.

Den nyligen avslutade strejken i Sydafrika fick en märklig dimension när sydafrikansk tv:s undersökningsmagasin ”Carte Blanche” visade ett inslag om en svensk trotskist, Liv Shange, som förra månaden av ledande företrädare för regeringspartiet ANC personligen anklagades för att ligga bakom oron i gruvarbetarstrejken. Det är inte första gången som Liv Shange pekas ut; redan i juni förra året anklagades hon öppet av ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe för att ”stå i centrum för anarkin i platinaindustrin”, detta redan innan den massiva gruvstrejken vid Marikana var ett faktum. Liv Shange, sedan 2004 bosatt i Sydafrika och numera gift med en sydafrikansk man, är kritisk.

– Det är bara ett sätt att skapa en syndabock i syfte att rikta bort uppmärksamheten från de verkliga krafterna bakom gruvstrejken, som är gruvarbetarna och den stora sociala och ekonomiska orättvisan som finns i landet, säger Liv Shange till Arbetaren. 

Det personliga utpekandet av henne har haft starkt fokus på hennes vita, europeiska bakgrund, något som enligt Liv Shange är en medveten strategi från regeringspartiet.

– Det är en återanvändning ord för ord av apartheid-erans propaganda om externa, vita kommunister som vill förstöra Sydafrika, det är fullständigt löjeväckande. Det handlar om ett lågt försök att med rasistisk taktik utnyttja landets tragiska historia i syfte att splittra gruvarbetarna, säger hon. 

Att Liv Shange utsetts till mänsklig måltavla för ANC i kampen mot det växande missnöjet bland landets gruvarbetare har enligt henne fått motsatt effekt eftersom det har ökat uppmärksamheten kring det lokala parti hon företräder i Sydafrika, som hon menar sett en medlemstillströmning, inte minst från gruvarbetare.

– Vi funderar på att utse Mantashe till årets medlemsvärvare, säger hon skämtsamt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga