Tyskland: Facklig kamp mot Amazon fortsätter

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon vägrar fort­farande teckna kollektivavtal, men facket ger inte upp. Under veckan tog fackförbundet Verdi ut sina medlemmar vid ytterligare ett av bolagets lager i strejk.

Utrikes
Arbetare på Amazons logistikcenter i tyska Pforzheim.
Foto: Jan-Philipp Strobel/TT

Kampen för ett tyskt kollektiv­avtal hos det amerikanska e-­handelsbolaget Amazon fortsätter. Den gångna helgen har det tyska fackförbundet Verdis medlemmar vid två av företagets distributionscentraler i Leipzig och Bad Hersfeld strejkat. Och på måndagen tog Verdi ut medlemmarna vid ytterligare en arbetsplats i Graben i strejk.

– Vi kräver ett kollektivavtal med Amazon som är standard i Tyskland, men Amazon har konsekvent avvisat alla försöka till samtal, säger Christoph Schmitz, presstalesperson för Verdi.


Sedan i början
av förra året har fackförbundet försökt förmå e-handelsjätten att ansluta sig till handelsbranschens kollektivavtal för sina drygt 10 000 tillsvidareanställda och drygt 14 000 säsongsanställda. Men bolaget, som varit involverat i flera skandaler kring löner och arbetsmiljö, har enligt facket konsekvent vägrat.

”Facket Verdi begär ett kollektivavtal enligt villkoren för handels- och postorderindustrin. Våra arbetsplatser å andra sidan, är logistikföretag som genomför kundorder. De utför klassiskt logistiskt arbete”, skriver Stefan Rupp, pr-ansvarig på Amazons tyska bolag i ett skriftligt svar på Arbetarens frågor.

Men enligt facket är svaret enbart ett sätt att slingra sig för att dölja sin ovilja att teckna kollektivavtal över huvud taget. Amazon har även avvisat kollektivavtalet för logistikbranschen.

– De har en typiskt amerikansk hållning till kollektivavtal. De vill deklarera arbetsvillkoren ensidigt och förbehåller sig rätten att när som helst ändra både arbets- och anställningsvillkor, säger Christoph Schmitz.


De arbetsvillkor
som råder för de anställda i dag är enligt Verdi undermåliga. Amazon förlitar sig på en hög andel tillfälligt anställda med kontrakt som enbart varar mellan sex veckor och tre månader. Därefter förnyas de, eller inte, beroende på företagets godtycke. Ingångslönen var förra året drygt 90 kronor i timmen. Enligt Christoph Schmitz utgör företagets modell ett hot mot villkoren i hela den tyska handelsbranschen.

– Amazon konkurrerar effektivt med andra bolag i branschen. Om de lyckas komma undan med att ensidigt diktera villkoren och sänka lönerna kommer det att påverka löner och arbetsvillkor i denna och andra branscher. Det är något vi inte kan acceptera.

Facket tog förra året ut två ­arbetsplatser i strejk vid flera tillfällen, men missnöjet och Verdis organisering av de anställda har nu spritt sig till fyra av företagets åtta logistikcentrum.

– Vi är medvetna om att arbetet kommer att ta tid och ser det här som ett långsiktigt kampanjarbete. Men vi vet att våra strejker redan har börjat få små effekter. Till exempel har företaget nu börjat dela ut julbonus, men bara till utvalda anställda, säger Christoph Schmitz.


Enligt Amazons
pr-ansvariga har strejkerna inte fått någon nämnvärd effekt på produktionen.