Knivarna i Kärrtorp har inte analyserats

I samband med gripandena efter nazistattacken i Kärrtorp hittade polisen flera knivar på marken. Men ingen DNA-analys gjordes för att reda ut vilka som varit beväpnade.

Inrikes
Polisen har inte lagt några resurser på att ta reda på vem som burit de knivar som efter Kärrtorpsattacken hittades på marken.
Foto: TT

Vittnen till händelserna i Kärrtorp har sagt att flera av de nazister som attackerade demonstrationen var beväpnade med kniv. Hittills har bara en antifascist dömts för att ha burit kniv och använt den. Men polisen har inte lagt några resurser på att ta reda på vem som burit de knivar som efteråt hittats på marken.

– Vi fann att det inte behövdes eftersom vi hade kniven och killen som sedan dömdes för dråpförsök, säger Ulf Sundström, utredare vid Söderortspolisen.

Enligt honom gjorde polisen bedömningen att även om man hade kunnat knyta DNA på knivarnas handtag till någon av de häktade skulle det inte ha något bevisvärde.

– Har du en kniv som ligger på backen är det svårt att knyta den till en misstänkt. De kan ju bara ha tappat den. Den vars DNA finns på kniven behöver inte heller vara den som tagit med sig den till platsen. Det bevisvärdet är inte värt någonting.

Polisen har däremot granskat videomaterial från händelsen och de som där ses bära kniv och har kunnat identifieras misstänktes för förberedelse till grov misshandel. Enligt Ulf Sundström har åklagare Tove Kullberg dock fattat beslut om att i stället åtala för våldsamt upplopp och yrka för att knivbärandet ska ses som argument för högre straff.

– Jag har inte tagit slutlig ställning till det. Förundersökning pågår fortfarande. Men rent generellt kan det vara svårt att i slutändan styrka att en person som bär kniv har uppsåt att allvarligt skada någon, säger Tove Kullberg.

Ulf Sundström uppger dock att själva knivbladen har topsats för DNA och skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Laboratoriet kunde dock inte fastställa något DNA på något av knivbladen, förutom den som burits av den nu dömda antifascisten.

– Men det finns alltid en osäkerhetskänsla kvar. Man kan aldrig säga 100 procent med den teknik vi har i dag. Teknikern som gör det stryker bara en del av knivytan.