Det var natten till den 2 mars som restaurang Grill på Drottninggatan i centrala Stockholm utsattes för ett brandattentat. Restaurangen drivs av stjärnkocken Melker Andersson som driver ytterligare ett tiotal lyxrestauranger i landet. Melker Anderssons restauranger har även tidigare utsatts för flera olika attentat. Bland annat brändes en av de restaurangerna ned till grunden i ett anlagt attentat sommaren 2007. Koncernen Melker Andersson AB hade 2012 en omsättning på drygt 330 miljoner kronor, enligt tidningen Expressen.
Fem män har nu häktats för inblandning i attentatsförsöket mot restaurang Grill, däribland en tungt kriminell 36-åring som bland annat hyrt ut diskare, städare och servitörer via sina tidigare bemanningsföretag till flera restauranger i Stockholmsområdet. Melker Andersson ska under en längre tid ha anlitat mannens bemanningsföretag för att få tag i personal till sina restauranger. Samarbetet avbröts dock något år innan den senaste brandattacken.
36-åringen som nu sitter häktad misstänkt för försök till grov mordbrand och försök till grov utpressning är sedan tidigare välkänd inom den undre världen och har bland annat dömts för narkotikabrott, misshandel, varusmuggling och vapenbrott. Mannen är även misstänkt för flera skatt- och bokföringsbrott. Sommaren 2012 misshandlade han en dåvarande förtroendevald inom SAC Syndikalisterna och krävde honom på 480 000 kronor efter att SAC hjälpt arbetare inom mannens bemanningsföretag.
Han dömdes för misshandeln i januari tidigare i år men har överklagat domen hos Svea Hovrätt, varför den ännu inte hunnit vinna laga kraft.
Enligt Dagens Nyheter är mannens samtliga bolag nu avregistrerade men uppgifter som tidningen tagit del av pekar på att han via bulvaner fortfarande driver flera bemanningsföretag som hyr ut personal till flera olika restauranger i Stockholm.
– Det här är ett stort problem och det är krögarna själva som öppnat upp för utvecklingen i och med att de slutat anställa själva och i stället går via underentreprenörer, säger SAC:s generalsekreterare Liv Marend till Arbetaren.
Liv Marend har själv arbetat inom restaurangbranschen i flera år och säger att alla som driver restauranger och barer vet hur förhållandena för de anställda ser ut.
– Det är omöjligt att en sådan som Melker Andersson inte skulle känna till hur det ser ut bland dem som anställs via bemanningsföretagen. Det är riktiga skitförhållanden helt enkelt.
Hur ska man komma till rätta med problemen inom restaurangbranschen?
– Det behövs starka och självorganiserade fackföreningar som kan konfrontera förhållandena. Sedan måste krögarna börja anställa själva i stället för att gå via underentreprenörer. När man anlitar ett jävla skitföretag vet man vad som gäller beträffande löner och så vidare. Det finns ju stora krögare i branschen som valt att inte anlita via bemanningsföretag så det är klart att det går.
Att tungt kriminella driver bemanningsföretag inom restaurangbranschen är inte heller något som förvånar Hanna Söderström. Hon har jobbat inom restaurangbranschen de senaste tio åren på flera olika krogar i Stockholm.
– Väldigt många jobbar helt utan anställningskontrakt, det känns mer regel än undantag i den här branschen, säger hon.
Hon berättar om schemaläggning som ofta saknar raster och om kollegor som börjat arbeta innan de fått klartecken om lönen.
– Att vara sjuk existerar knappt, då sätter man sina kollegor i skiten eftersom det sällan rings in någon vikarie. Det här är inte som andra branscher utan en helt egen värld.
Hur pratar du om de här problemen med dina kollegor?
– Det är klart att man snackar, men att gå med i facket hjälper knappt. Börjar du tjafsa så åker du ut eftersom de flesta är behovsanställda på timmar och plötsligt kan chefen berätta att det inte finns något mer behov av dig just nu.
Arbetaren har även sökt representanter för Hotell- och Restaurangfacket, men ingen har velat uttala sig i frågan.
Fotnot: Hanna Söderström heter egentligen någonting annat men vill på grund av rädsla för att bli av med sitt jobb inte framträda med sitt riktiga namn.