Spanien inskränker demonstrationsfriheten

I dag, fredag, klubbas ett lagförslag i Spaniens parlament som kraftigt inskränker demokratiska fri- och rättigheter i landet. Det styrande högerpartiet Partido Popular vill bland annat kriminalisera karikatyrteckningar av politiker.

Utrikes
"Rättvisa" krävde demonstranterna på Puerta del Sol i Madrid i maj förra året. Nu inskränks mötesfriheten i landet kraftigt.
Foto: Emilio Morenatti/TT

Inskränkningarna i demonstrations- och yttrandefriheten har varit på gång ganska länge. Redan förra hösten kunde Arbetaren berätta om planerna på att bland annat förbjuda fotografering av polis under tjänsteutövning, något som gör det mer eller mindre omöjligt att på laglig väg dokumentera polisbrutalitet under demonstrationer – något som varit vanligt förekommande under de många protesterna mot nedskärningarna till följd av eurokrisen.

Nu blir alltså förslaget verklighet, och det rör sig om kraftiga inskränkningar i rättigheter som uppfattas som självklara i stora delar av Europa. 

Att ”skriva något kritiskt om Spanien på ett plakat” straffas med 30 000 euro i böter. Samma summa tvingas den betala som ”målar en satirisk bild av en politiker” eller skändar den spanska fanan. Det är dock ingenting mot vad det kostar att arrangera en demonstration utan tillstånd som bedöms inverka på den demokratiska processen, eller som blockerar exempelvis en flygplats – 600 000 euro eller runt fem miljoner kronor .

Även bötesbeloppen för vissa andra brott, som att ”hindra andra att gå till sina jobb”, skärps, skriver Europaportalen.se

Det spanska högerpartiet Partido Popular, med rötter i Francoregimen, har majoritet i båda kamrarna i parlamentet, och kan därför driva igenom lagförslaget enkelt trots skarp kritik från oppositionen och människorättsjurister.