Utrikes

Ryskt förslag: omhänderta barn till homosexuella

Aktivister omringas av poliser och motdemonstranter vid ett möte för homosexuellas rättigheter, i Sankt Petersburg. Polisen grep 67 personer. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Klimatet för hbtq-personer fortsätter att hårdna i Ryssland. I somras infördes en kontroversiell lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga. Nu har det kompletterats med ett förslag där staten ska kunna ta barnen från homosexuella föräldrar.

Ett lagförslag som ger staten rätt att omhänderta barn till homosexuella har lagts fram av ryska politiker. Träder det i kraft skulle det i praktiken innebära att homosexuella förlorar vårdnaden om sina barn. Förslaget ska enligt nyhetsbyrån AFP debatteras i den lagstiftande församlingen i februari.

– Denna lag skulle göra det möjligt att omhänderta barn. Om de samkönade par som har barn i Ryssland skulle komma ut ur garderoben så skulle de därmed riskera att förlora sina barn, säger Natalia Tsymbalova, som är engagerad i en organisation som arbetar för sexuella minoriteters rättigheter.

Att leva som öppet homosexuell i Ryssland är farofyllt. Nikita Mironov, som är redaktör för sajten Queerculture.ru och bor i Sankt Petersburg, säger att det går att vara öppen med sin sexuella läggning i vissa miljöer i landets storstäder – även om man inte heller där någonsin kan känna sig helt trygg.

– Men om du bor i en småstad eller på landsbygden så måste du hålla din sexualitet hemlig. Annars åker du på stryk och riskerar att bli dödad, säger han.

Hotet om våld från högerradikala är vardag för hbtq-personer över hela Ryssland, samtidigt som retoriken från landets politiker bara har hårdnat med tiden.

– Hbtq-personer i Ryssland har alltid utsatts för fördomar och diskriminering, men nu har regeringen formaliserat förhållandena med juridiska medel, säger Natalia Tsymbalova.

– Personer som tillhör en sexuell minoritet är officiellt ”socialt ojämlika” enligt lagarna och får sparken från sina jobb på grund av sin sexuella läggning och riskerar att misshandlas eller bli dödade av homofober.

Det är inte förbjudet att vara homosexuell i Ryssland, men den sociala acceptansen för sexuella minoriteter är låg. En opinionsundersökning, som genomfördes i våras, visar att 80 procent av ryssarna anser att homosexualitet är en sjukdom som kan behandlas bort.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har ett mycket stort inflytande över samhället, och kyrkans ledare fördömer öppet alla icke-heterosexuella läggningar genom att beskriva dessa som perversioner eller sjukdomar. På senare år har dessutom politiker öppet beskrivit homosexualitet som en perversion som går att koppla samman med pedofili.

Den lag mot ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga, som infördes i somras, stöddes samtidigt av 90 procent av befolkningen, enligt opinionsundersökningar. I samband med att lagen antogs ökade våldet mot hbtq-personer i landet, bland annat i form av fruktansvärda och utstuderade övergrepp som sedan publicerades på internet.

– Okunnigheten om hbtq-personer är enorm i Ryssland och det är mycket lätt att beskriva dem som avskydda fiender. Alla totalitära regeringar behöver en fiende. President Vladimir Putin håller på att bygga upp en ny ideologi som är konservativ och antivästlig, säger Natalia Tsymbalova.

Förhoppningarna om att den ryska lagstiftningen ska förändras på initiativ av landets politiker är mycket små. Men Tanja Loksjina, som är Rysslandschef för Human Rights Watch, menar att internationella påtryckningar kan ha effekt.

– Rysslands internationella partners bör göra klart för Vladimir Putin och hans regering att de måste genomföra konkreta åtgärder för att återkalla lagen och erbjuda hbtq-personer skydd från diskriminering och våld, säger hon.

Tanja Loksjina menar att vinter-OS i ryska Sochi, i februari nästa år, utgör ett perfekt fönster för sådana påtryckningar.

Natalia Tsymbalova säger att en stor majoritet av Rysslands hbtq-personer aldrig vågar avslöja sin sexuella läggning för omvärlden av rädsla för dess reaktioner. Och att det klimatet hela tiden skördar nya offer.

– Ryssland har de högsta självmordstalen bland ungdomar i Europa, och en stor andel av dem som begår självmord är hbtq-personer. Miljön här, med dess homohat, förvandlar dessa tonåringars liv till ett helvete – det förlamar deras sinnen och leder i vissa fall till deras död, säger Natalia Tsymbalova.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga