Signerat

Vi accepterar inte att bli registrerade

I dag vaknade jag till nyheten om att polisen erkänner att de registrerat romer, och att en fjärdedel av de registrerade är barn. Som resande tillhör jag enligt svenska statens klassificering romerna. Min fyraåring kan alltså vara registrerad, men grannens barn är det inte. Jag är tyvärr inte förvånad, men visst gör det ont nu […]

I dag vaknade jag till nyheten om att polisen erkänner att de registrerat romer, och att en fjärdedel av de registrerade är barn. Som resande tillhör jag enligt svenska statens klassificering romerna. Min fyraåring kan alltså vara registrerad, men grannens barn är det inte.

Jag är tyvärr inte förvånad, men visst gör det ont nu när det är bekräftat. Det finns ett aktivt rasistiskt register som används av polisen, och målet har hittills varit att fylla det med landets alla romer. Polisen själva säger att det inte är konstigt att det är barn med, eftersom att det handlar om att kartlägga relationer. Jag tycker att det är vidrigt och skamligt att kartlägga människor på grund av etnicitet, och har inget överseende för den inställningen hos svensk polis 2013.

Polisen har ett våldsmonopol, och låter vi dem fräsa runt på olika rasideologiska projekt, så finns det inga gränser för vilka tragedier som kommer att inträffa. Jag kräver en granskning av vilka fler register polisen har.

En av mina vänner som tillhör den äldre generationen resande, har sett sitt eget namn, och hela sin familjs namn, inskrivna i ett av de långa register som var ämnade att skickas till tyskarna. Han blev registrerad som spädbarn. Och i dag gick polisen ut med att de fortfarande registrerar spädbarn. Situationen känns väldigt otrygg.

Det finns flertalet vittnesmål från människor omkring oss som begärt ut sina sjukhusjournaler, tittat igenom dem, och frågat sig själva:

– Varför står det ett ”T” bakom mitt namn?

Vi frågar oss själva fast vi redan vet. Det betyder ”tattare”, och att det är en del i en registrering. Fram tills i morse så trodde jag att det var en rest från krigstiden.

Vi är många som kan vittna om hur det är att bli stoppad i en vanlig fartkontroll, och efter en titt i databasen så blir det plötsligt aktuellt att bilen ska kontrollbesiktas på plats, eller genomsökas efter droger eller stöldgods. Eller civilpoliser med dragna vapen som stoppar och söker igenom vår bil när vi är på väg från jobbet. Att behöva förklara inför ett par undrande barnaögon varför polisen just stoppar deras förälder, trots att inget brott har begåtts, gör ont.

Vi är registrerade eftersom vi tillhör den del av de svenska romerna som är resandefolket. Hur många otaliga svenne banan-poäng vi än lyckas få så finns vi i register, eftersom staten tycker att vi är predestinerade att begå brott, och att vi därför behöver hållas under uppsikt. Vi föds in i en värld som tittar misstänksamt på oss. Vad skapar det för förutsättningar?

Genom historien har resandefolket och romerna gömt sig, bytt namn, flyttat otaliga gånger för att slippa registreras, blivit bortkörda när vår identitet röjts. Men vi gömmer oss inte igen. Vi är stolta och starka och accepterar inte att bli registrerade.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984