Kultur

Jag byter mina fingeravtryck mot en foliehatt

Biometriska data – snart i en smartphone nära dig. Foto: Andy Wong/Scanpix

Det finns två sorters människor som använder produkter från datortillverkaren Apple. Dels är det sådana som av mer eller mindre rationella skäl valt att köpa något från företaget. Sedan finns det också så kallade mac-män som med en hängivenhet som påminner om religiösa fanatikers gör vad Apple säger oavsett vad de säger. Mac-männens motsvarighet till […]

Det finns två sorters människor som använder produkter från datortillverkaren Apple. Dels är det sådana som av mer eller mindre rationella skäl valt att köpa något från företaget. Sedan finns det också så kallade mac-män som med en hängivenhet som påminner om religiösa fanatikers gör vad Apple säger oavsett vad de säger. Mac-männens motsvarighet till högmässa är Apples så kallade keynotes då de presenterar nya produkter. Alla seriösa försäkringsbolag har extrapersonal inkallad efter varje keynote eftersom mac-männen alltid råkar tappa sina gamla versioner av de modeller och produkter som presenteras. 

Senast Apple hade en keynote var det dock inte bara mac-männen som brydde sig. Eller förlåt. Senast Apple hade en keynote borde tyvärr betydligt fler än mac-männen brytt sig. De presenterade nämligen något som kommer att förändra våra liv: deras nya telefon kan läsa fingeravtryck. 

Det verkar ju praktiskt. Inga fler pin-koder eller lösenord. Bara trycka dit min flottiga tumme. Apple har en historia av att leda utvecklingen så det är bara en tidsfråga innan andra företag följer efter. Toppen, då kommer jag snart in på alla mina konton och tjänster på internetkaféet också. Jag lär mig också snabbt att det här med att lämna fingeravtryck inte bara är något naturligt, det leder också till en massa positiva saker. Förhoppningsvis börjar bankomater, Konsumbutikerna och min kvarterskrog snart också att ta fingeravtryck. Inte nog med det. Baserat på mina tidigare inköp, surfning, nätvanor, preferenser jag angett på Facebook kommer Konsumbutiken att ha tillräckligt med information för att plocka ihop precis den matkasse jag inte ens visste jag ville ha och dess­­­utom veta när jag har lust att komma och hämta den. 

Men det är inte bara jag som är glad över detta. Några som också gjorde vågen under keynoten var alla företag som sysslar med biometri, det vill säga tekniker för att identifiera personer elektroniskt. ”En milstolpe i biometrins historia. Det här var precis vad som behövdes för att biometrin ska kunna slå igenom på bred front”, sade exempelvis Precise Biometrics vd Thomas Marschall till Sydsvenskan

Några ytterligare som är glada för det här, förutom NSA och FRA alltså, är de polismyndigheter i 15 länder, däribland Sverige, som ingår i Prüm. De samarbetar genom att jämföra DNA och fingeravtryck från brottsplatser och får nu alltså även tillgång till fingeravtrycken från 40 miljoner iphone-användare. Till att börja med alltså. 

Okej, det där sista var en lögn. Apple har faktiskt lovat att fingeravtrycken bara ska lagras lokalt i telefonerna. Okej, det där var troligen också är en lögn. Men vad ska de säga? ”Självklart gör vi som alla andra och lämnar en bakdörr åt NSA, FRA eller motsvarande myndighet som kan tänkas behöva ditt fingeravtryck. Men det är för din egen skull. Vi jagar bara terrorister och den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta”. 

Som den sanna mac-man jag är väntar jag med ännu större spänning på nästa keynote. Det sägs att Apple ska presentera en elektronisk foliehatt, en iTinfoilhat, som kommer att hålla chemtrails, buggningar och jobbiga konspirationsteorier borta. Att den kan läsa mina tankar struntar jag i. Jag har ju rent mjöl i påsen. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga