Utrikes

Syndikalistisk seger mot grön stiftelse

Trots det tyska partiet De Grönas politiska krav om säkrare anställningar anställde dess stiftelse arbetare via ett illegalt bemanningsföretag. Efter en förlust i Berlins arbetsdomstol tvingas nu stiftelsen anställa direkt till högre lön.

Efter en dom i Berlins arbetsdomstol tvingas Heinrich Böll-stiftelsen, med täta band till det politiska partiet De Gröna, anställa sin tekniska personal direkt till högre lön. Detta sedan den syndikalistiska fackföreningen FAU Berlin drivit sin medlems fall till domstol.

– Det är intressant eftersom De Gröna säger att bemanningsföretag inte ska användas för att kringgå kollektivavtal, säger Stefan Kuhnt, pressekreterare på FAU Berlin.

Trots att moderpartiet går till val på begränsningar av inhyrning och höjd minimilön, anställde den egna stiftelsen till lägre lön och sämre ­arbetsvillkor. Bemanningssföretaget visade sig dessutom sakna det statliga tillstånd som krävs för att hyra ut personal, vilket resulterade i en fällande dom i arbetsdomstolen. Enligt Livia Cotta, Heinrich Böll-stiftelsens vd, strävar de efter att vara en god arbetsköpare.

– Att spendera mer pengar på personal och administration skulle ske på bekostnad av våra politiska utbildningsprojekt, säger hon.

Livia Cotta säger också att inhyrning var nödvändig på grund av lagar om offentlig finansiering.

– Naturligtvis är vi också för en obligatorisk minimilön, men vi kan inte bara anlita firmor som betalar den minimilönen De Gröna förespråkar. Men vi är uppmärksamma på att de betalar kollektivavtalsenliga löner, säger hon.

Frågan om retroaktiv lönejustering är ännu inte avgjord, men enligt fackföreningen betalade bemanningsföretaget åtta euro i timmen. Den lägsta kollektivavtalsnivån för offentliganställda är nio euro och De Gröna förespråkar 8,5 euro som minimilön. FAU Berlin övertygas inte heller av vd:ns argument om tvång från staten.

– De andra politiska stiftelserna klarar av att både följa lagarna och betala minimilönen. Det handlar snarast om att stiftelsen har en nyliberal agenda, säger Stefan Kuhnt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga