En kålsupares bekännelser

Krönika
"Det är billigt för primärvården att behandla förkylda människor, förkylning går nämligen inte att behandla", skriver Arbetarens krönikör Jona Elings.

Jag har inte blivit religiös. Men jag börjar bli äldre. Ungefär exakt när, undrar jag, är det jag låter mig döpas och upptas i Herrens famn? Ni vet vad jag pratar om: När fan blir gammal blir han religiös.

Ordspråket ska nog inte tolkas bokstavligt. Det betyder mer ungefär ”Nu har du förvisso en stark åsikt men vänta bara ska du få se att du rätt vad det är kommer att tycka tvärtemot”. Det används mot unga som tar ställning: det går över. Och mot äldre som står kvar i samma ställning: va, har du inte blivit religiös än din fan?

Det sägs att om du inte är vänster som ung har du inget hjärta, och är du inte höger som gammal har du ingen hjärna. Vi är ganska många utan hjärna vad jag vet. Ganska många som fortfarande avskyr exploatering och förtryck och som bär en ny varm värld i våra gamla korkade hjärtan.

Det är ofta rätt sunkigt att byta åsikt som äldre. Den som tidigare blockerat nazisternas demonstrationer finner senare att fastighetsskattens avskaffande är den viktigaste politiska frågan. Från arbetsplatskamp till striden att få vara full på sjön; även en vettig person kan genom hopplöshetskänslor och ideologisk hegemonisk kontext utveckla läskiga idéer som hen skulle skämts eller till och med äcklats över 20 år tidigare. Det är tyvärr en mening både för lång och trist för att slå sig in i ordspråksrullorna. Icke desto mindre är den alldeles sann.

Inte så sällan undrar man dessutom om åsikterna verkligen ändrats. Ta Göran Skytte, är avståndet mellan maoister och Livets ordare särskilt långt? Är de inte i själva verket lika goda kålsupare?

Kålsuparpratet tas även det fram för att avväpna den radikale. Rasister och antirasister, lika goda kålsupare. Trots att den ene super hatets och föraktets kol medan den andre berusar sig på solidaritet och rättvisa.

Bevisläget lämnar här en hel del att önska. För att återvända till fylla på sjön kan man med kålsuparbevisning hävda att en packad Ulf Brunnberg som omkommer i en drunknings­olycka är en lika god kålsupare som den somaliska icke simkunniga flicka som nyligen hittades drunknad.

Är satan kålsupare och är han i så fall lika god som Gud? Jag har blivit äldre nu och jag tycker samma saker som för 10 och 15 och kanske till och med 20 år sedan. Skål på er alla kära unga och gamla djävlar på landbacken! Det kan vara julafton varje dag. Det är samhället och inte vi som ska förändras.