Uteslutning av LS får stöd

Förtroendet för SAC har fått sig en rejäl törn. Det menar medlemmar i flera lokala samorganisationerna ute i landet som Arbetaren talat med sedan nyheten kom ut i förra veckan om att personer inom Västerorts LS sålt anställningskontrakt.

Inrikes
Uteslutna Västerorts LS har sina lokaler bakom den stängda dörren. Arbetaren har inte kunnat nå dess ordförande.
Foto: Snežana Vucetic Bohm

Det har blåst runt SAC-Syndikalisterna den senaste veckan. Men samtidigt som många upprörs över nyheten om att Västerorts LS har sålt anställningskontrakt till papperslösa är många nöjda med centralorganisationens agerande och uteslutningen av en hel LS.

– Nu måste vi jobba aktivt för att informera om det som hänt och fortsätta arbetet med papperslösa. Men det är klart att många kan tappa förtroendet efter det här, de ser inte skillnad på enskilda medlemmar och vår organisation, säger Birgitta Aronson Nordmark från Luleå LS till Arbetaren.

 

Redan i september förra året tillsattes en utredning om brister i interndemokratin och den interna bokföringen inom Västerorts LS i Stockholm. Även uppgifter om hur medlemmar ur den lokala samorganisationen sålde anställningskontrakt till papperslösa arbetare började florera inom organisationen. Men enligt Liv Marend, som är generalsekreterare för SAC, var det till en början svårt att få uppgifterna bekräftade.

– Vi har ju inte kunnat utesluta en hel LS baserat på obekräftade uppgifter. Därför har det varit viktigt att utredningen fått ta tid innan vi till slut agerade, säger hon.

Bara någon vecka efter uteslutningen av Västerorts LS kunde Sveriges Radio Ekot rapportera om händelsen, något som följdes av ett längre reportage i radioprogrammet Konflikt dagen efter.

– Det är naturligtvis väldigt sorgligt att det drabbat så många människor, men jag tycker ändå det är bra att papperslösas situation i Sverige i dag tas upp. Vi vill ju fortsätta att organisera alla, oavsett legal status, säger Liv Marend.

Hon tror inte heller att SAC skulle ha kunnat agerat annorlunda då varje LS har stort självbestämmande, vilket gör att centralorganisationen inte kan gå in och utesluta enskilda medlemmar. Det är ett beslut som varje enskild LS måste ta.

– Det är så klart krävande att ha en så pass utvecklad interndemokrati, och fruktansvärt när den missbrukas så här.

På andra håll inom organisationen är besvikelsen över hur Västerorts LS skötts stor. Kristian Falk är kassör i Enköpings LS och han säger till Arbetaren att han är chockad, men inte förvånad, över den uppkomna situationen.

– Det är för jävligt, trots att vi befunnit oss på säkert avstånd från dessa oegentligheter. De som ställt kritiska frågor har bemötts med hån och förtal. Det ligger ett stort ansvar på dem som hållit de här personerna bakom ryggen.

Utredningen bör därför följas upp med en fördjupad intern granskning, enligt Kristian Falk.

– Beslutet om uteslutning känns befriande, även om det kanske var i senaste laget. Personligen anser jag att Västerorts LS borde satts i karantän inför kongressen i Gävle 2012.

 

Arbetaren har sökt Ruben Tastas Duque, ordförande i uteslutna Västerorts LS, utan att få något svar. Till Ekot säger han dock att den lokala samorganisationen uteslöt de medlemmar som sålt arbetstillstånden så snart de fått reda på informationen. Själv förnekar han att han skulle ha medverkat till försäljningen av anställningserbjudanden.

Flera personer som Arbetaren talat med säger att upprörda medlemmar hört av sig till sina respektive LS. Arbetaren har även varit i kontakt med Skärholmens LS som under sitt medlemsmöte i söndags antog ett gemensamt uttalande där de motsatte sig SAC:s uteslutning av hela Västerorts LS.

Liv Marend säger till Arbetaren att SAC nu måste fortsätta att jobba för papperslösas rättigheter och att centralorganisationen under veckan skickat ut en rekommendation till varje enskild LS i landet för att personer som varit involverade i handeln med anställningskontrakten inte ska kunna söka sig till nya LS.