Insänt

Ett normsystem på glid

INSÄNT. Är det inte dags för oss alla att reagera tydligare mot orättvisor och andra missförhållanden som växer i vårt samhälle? skriver insändarskribenterna Inger och Lennart Elfgren.

Är det inte dags att reagera? En vanlig industriarbetare behöver 17 år för att arbeta ihop den summa som en enda person i makteliten har som årsinkomst. I dagens Sverige finns t o m inkomstskillnader på upp till 46 industriarbetarlöner. En ledarskribent i en av våra dagstidningar kallade nyligen LO:s kritik av dessa stora och ökande lönegap för avundsjuka och bitterhet. Däremot hade han tydligen ingenting att invända mot den utbredda girigheten i vårt samhälle. Tyvärr är han inte ensam.

När journalister och andra offentliga personer förvränger våra värderingar genom att försöka göra vår känsla för rättvisa synonym med avundsjuka, så bidrar de till en normförskjutning som kan vara till allvarlig skada för samhället. På det här sättet lyckas de förmodligen tysta en hel del berättigade protester mot sanslösa och skenande inkomstklyftor. Enligt allt fler forskare är nuvarande inkomstskillnader dessutom till förfång för hela samhällsutvecklingen.

Är det inte dags för oss alla att reagera tydligare mot orättvisor och andra missförhållanden som växer i vårt samhälle? Vi är ju många som i det tysta protesterar mot den här utvecklingen och som vill arbeta för ett rättvisare Sverige och en rättvisare värld. Och vi behöver hjälp av massmedia. Journalister, offentliga personer, kyrkor, vi har alla ett ansvar – låt oss ta det!

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga