Inrikes

Motståndet växer mot jakten på papperslösa

Stockholmspolisen kontrollerar plankare i tunnelbanan för att spåra upp papperslösa. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Polisens Reva-projekt har intensifierat jakten på papperslösa i Stockholms tunnelbana. Men samtidigt växer motståndet mot de inre gränskontrollerna i kollektivtrafiken. På sociala medier varnas människor som riskerar att utvisas ur landet.

– Det finns en stor opinion mot det här och vi måste visa att det faktiskt går att konfrontera polisen. Som resenärer och medmänniskor är det bara att gå fram och fråga vad det är för slags kontroller de genomför, säger Anna Nygård, migrations­politisk talesperson för organisationen Planka.nu.

Redan i början av december 2012 kunde Arbetaren avslöja hur Stockholmspolisen kontrollerar plankare i tunnelbanan för att spåra upp papperslösa, uppgifter de länge tillbakavisat. Erkännandet väckte genast starka reaktioner från så väl advokater, kriminologer och organisationer som arbetar för asylsökandes och papperslösas rättigheter. 

I Malmö har polisen redan sedan några år tillbaka arbetat med det så kallade Reva-projektet genom att bland annat stoppa cyklister för att på så sätt hitta en anledning till id-kontroller. Det har också lett till razzior mot torghandlare och vigslar. Även tonåringar på tillfällig permission från psykvården har gripits för att utvisas. Arbetet i Skåne har ökat avvisningarna med 25 procent sedan det startades 2010.

För några veckor sedan inleddes Stockholmspolisens arbete, och nästan varje dag kommer rapporter på bland annat Facebook och Twitter om kontroller vid biljettspärrarna.

– Det har varit ganska uppskruvat faktiskt. Det är ju inte alltid så lätt att veta om det är polisen eller vanliga biljettkontrollanter, så det bästa är som sagt att gå fram och fråga vad det rör sig om när någon begär id-uppgifter av folk, säger Anna Nygård.

Planka.nu jobbar nära organisationerna Aktion mot deportation och Ingen människa är illegal och försöker ta sig ut på så många larm som möjligt för att kontrollera vad polisen har för sig. Varje månad avsätter organisationerna dessutom pengar avsedda för månadskort i kollektivtrafiken till papperslösa, så att de ska slippa planka och där­igenom riskera att fastna i någon av kontrollerna.

Även en fototävling har utlysts där deltagarna uppmanas att fånga poliser som utför inre gränskontroller i tunnelbanan på bild.

I december berättade en städare i tunnelbanan för Arbetaren att polisen ofta står civilklädda innanför spärrarna och spanar.

– När de ser någon som plankar kliver de fram och ber att få se id-handlingar. Jag ser ofta att de tar med personer härifrån, sade städaren som då ville vara anonym.

Då polisen inte får stoppa slumpvist utvalda personer på grund av deras utseende måste de hitta andra anledningar till id-kontroll. Det gör att stora resurser nu läggs på att spana efter småföreteelser, som till exempel plankning, för att hitta människor som gömmer sig undan utvisning. Något Kjell Lindgren, inspektör på Stockholmspolisens operativa avdelning, erkände för Arbetaren i december.

Flera poliser i Stockholm har nu fått utbildning i inre gränskontroll för att alla poliser i tjänst så småningom ska kunna arbeta med Reva-projektet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984