Inrikes

Jobbpakten lever än

”Frågan är hur man utbildar någon i att sitta i en kassalinje, eller i att städa en toalett i mer än två veckor?”, säger Liv Marend, generalsekreterare SAC-Syndikalisterna. Kassörskan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Trepartssamtalen mellan LO, Svenskt Näringsliv och regeringen om ungdomsanställningar brakade samman. Men i centralorganisationernas skugga lever jobbpakten vidare. På förbundsnivå och branschnivå pågår förhandlingarna fortfarande.

Trepartssamtalen om en jobbpakt pågår fortfarande trots centralorganisationernas sammanbrutna förhandlingar. Trots att inte LO och Svenskt Näringsliv kunnat komma överens innan avtalsrörelsen inleddes hålls jobbpakten fortfarande vid liv mellan regeringen och arbetsmarknadens parter, på branschnivå.
– Vi har diskuterat och vi fortsätter att diskutera med vår motpart vad gäller att hitta lösningar som är bra för branschen. Vi har konstruktiva diskussioner med ­Visita och har fortsatt haft samtal på statssekreterarnivå, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på ­Hotell- och restaurangfacket, HRF.
I slutet av januari kom nyheten att det inte blir någon jobbpakt mellan LO, Svenskt Näringsliv och regeringen om särskilda anställningar för unga. Finansminister Anders Borg, M, gick dock snabbt ut och försäkrade att regeringen fortfarande står bakom pakten, om än med en brasklapp.
– Men gör vi inte framsteg inom de här områdena som är centrala ur ungdomsarbetslöshetssynpunkt, alltså kommunal, handel, hotell- och restaurang, fastighet och byggnads, då kommer vi inte att gå fram med förslagen. Men det jag hör än så länge är att vi är på väg att göra framsteg, sade Borg till Sveriges radio.

Enligt flera politiska analytiker, skulle en jobböverenskommelse med LO vara ett trumfkort mot Socialdemokraterna i valrörelsen. Anders Borgs kommentar kunde därför tyckas vara en desperat åtgärd för att inte förlora poäng inför stundande val, men regeringens hopp är mer välgrundat.
– Regeringen och arbetsmarknadens parter säger att det som nu gäller är det som man uppnår på förbundsnivå. Om man får igenom förslaget här menar man att de väsentliga delarna av jobbpakten går igenom, säger Anders Kjellberg, professor vid Lunds universitet.
Det finansministern åsyftade i sitt uttalande är de samtal som förs mellan parterna i just de omnämnda branscherna, däribland byggnads och hotell- och restaurang. Senast förra veckan var HRF på arbetsmarknadsdepartementet för att diskutera en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter om särskilda introduktionsanställningar för unga. Deras motpart Visita besöker departementet på fredagen. Samtalen sker utifrån samma förutsättningar som jobbpaktsförhandlingarna mellan centralorganisationerna LO och Svenskt Näringsliv.

Inom flera avtalsområden är introduktionsanställningarna, om än under olika namn, redan på plats, däribland inom tillverknings-, skogs- och träindustrin. Omkring 100 avtal är underskrivna och principöverenskommelser finns också hos handeln, vården och fastighetsbranschen. Samtliga LO-förbund, förutom Transport, har uttalat sig positivt till liknande överenskommelser. Det är därför mycket troligt att arbetsmarknadsparternas del av jobbpakten förverkligas redan under årets avtalsrörelse. Arbetsköparorganisationen inom hotell- och restaurang, Visita, har länge förordat anställningsformen och är hoppfulla.
– Jag ser mycket positivt på det. Vi har positiva, konstruktiva diskussioner med HRF och jag har inget som säger att det inte kommer att fortsätta i den riktningen, säger Visitas vd Eva Östling Ollén.
Anders Borg har också deklarerat att regeringens erbjudande om finansiering och en förändring av den differentierade a-kassan fortfarande står kvar.
– Vi kommer inte att backa på de förslag som vi har sagt att vi ska presentera, dem lägger vi upp på bordet och det gör vi relativt omgående så att den här processen ska löpa på utan fler allvarliga tidsfördröjningar, sade Borg till SR.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga