Inrikes

Pressade piloter slår larm

SAS nya övertidsregler är anpassade till ett regelverk i EU, kallat Subpart Q, som tillåter en tjänstgöringstid upp till 60 timmar per vecka för piloter. Foto: Jens Dresling / SCANPIX

Utökad tjänstgöringstid adderad till en redan pressad arbetsmiljö. Det blir SAS-piloternas vardag med det nya avtal som tvingades fram i slutet av förra året. Men snart ska ännu tuffare gemensamma EU-regler in­föras. Det får Svensk Pilotförening, SPF, att slå larm.

– Det värsta scenariot är att vi får en olycka på grund av att regelverket tillåter utökad tjänstgöring. Vi är oroliga för att den här utvecklingen kommer att fortsätta och eskalera, säger Mattias Kling, pilot och koordinator för arbetstidsfrågor i Svensk Pilotförening, SPF.
Enligt SAS-piloternas nya avtal som började gälla den 1 december förra året ska piloterna planera för att arbeta upp till 47,5 timmar under sju dagar, men det finns inga begränsningar mot att arbeta upp till 60 timmar vid förseningar. Störningar i trafiken förekommer varje vecka och därför tickar tiden lätt upp till över 50 timmar sett över sju dagar.
De för SAS nya reglerna är inte gripna ur luften. De är anpassade till ett regelverk som instiftats av EU, kallat Subpart Q, som tillåter en tjänstgöringstid upp till 60 timmar per vecka för piloter.
Subpart Q är en grundsten för reglering av tjänstgöringstider som de flesta flygbolag inom EU förhåller sig till. SAS har nu tagit stora kliv närmare bolag som Ryanair och Norwegian – tidigare övergick sällan SAS-piloterna 47,5 timmar över sju dagar.

Svenska piloter beskriver sin arbetssituation i dag som enormt pressande och de känner sig uttröttade på jobbet – många har somnat i tjänsten. Detta enligt en undersökning som över 600 aktiva medlemmar i SPF har svarat på.
Men inte nog med att SAS-piloterna nu får en ännu större arbetsbörda. I höst väntar därtill nya, ännu tuffare EU-regler som ska ersätta Subpart Q. Sveriges regering och riksdag har redan lämnat grönt ljus och ämnar följa dessa regler.
– Det är enormt frustrerande att nationella myndigheter inte har klart för sig vad detta kan innebära för flygsäkerheten, säger Mattias Kling.

European Aviation Safety Agen­cy (EASA) är den myndighet som EU-parlamentet och EU-kommissionen gett i uppdrag att utforma både Subpart Q och de nya reglerna. I enlighet med lagstiftningen har de låtit forskare komma till tals under arbetets gång. Däremot har de, enligt Mattias Kling, inte tagit hänsyn till forskarnas svar.
– De har rådfrågat forskare till exempel om hur länge en pilot bör tjänstgöra i ett visst scenario. De har fått ett svar som de ignorerat och i stället satt upp ett förslag som inte följer rekommendationerna.
Personer inom SAS som Arbetaren pratat med misstänker att EASA har varit kraftigt påverkade av lobbying när de tagit fram reglerna. Vad är din kommentar till det?
– Lobbying är en process som pågår inom EU när nya regler utformas. Olika grupperingar försöker påverka framtagandet av nya regler, i syfte att främja sina egna intressen. Då finns det en risk att man frångår vetenskaplig och medicinsk forskning, säger Mattias Kling.
EASA:s förslag har nyligen lämnats till EU-kommissionen och kommer med största sannolikhet att införas i medlemsstaterna i höst.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga