Läkerolarbetarna sägs upp nästa vecka

I början av nästa vecka får arbetarna på Läkerolfabriken i Gävle sina uppsägningar. Snart ett år har gått sedan det blev klart att fabriken kommer att läggas ned i ­januari 2014. Men in i det sista har de anställda hoppats att ägaren Cloetta ska dra tillbaka beslutet.

Inrikes
Mario Izquierdo, huvudskyddsombud för Livsmedelsförbundet.
Foto: José Figueroa

– Många mår väldigt dåligt och tycker att det är jobbigt att ta sig hit på morgonen, säger Mario ­Izquierdo, som är huvudskyddsombud för Livsmedelsförbundet och arbetar på fabriken, till Arbetaren.
Det var i mitten av mars förra året som Cloetta, som då nyligen köpt Läkerolfabriken, meddelade att verksamheten i Gävle skulle läggas ned. Både de anställda och boende i kommunen samlades för flera demonstrationer och lokaltidningarnas insändarsidor fylldes med protester över att godistillverkningen i staden skulle flyttas till Levice i Slovakien. Livsmedels­klubbens ordförande på fabriken, Wellington Ikuobase, valdes bland annat till årets Gävlebo av tidningen Arbetarbladets läsare för sin kamp för att rädda fabriken.

I somras kom också nyheten om att 16 delägare i rikskapitalbolaget Nordic Capital, Cloettas huvudägare, upptaxerats med över en miljard kronor av Skatteverket (Arbetaren 25/2012). Något som gjorde ilskan ännu större hos den varslade personalen.
Nu har dock demonstrationerna upphört och Mario Izquierdo säger att facket i stället för­söker att fokusera på de om-
­­ställningsprogram som tagits fram för de anställda. Gävle har sedan tidigare hög arbetslöshet.
– Många vid fabriken har jobbat här väldigt länge och medelåldern är hög. Det gör naturligtvis att det blir extra tufft för oss att konkurrera om de få jobb som finns, säger Mario Izquierdo.

Många av de anställda på Läkerolfabriken i Gävle har arbetat där i över 40 år och kom till fabriken direkt efter grundskolan. Hos dem är oron inför framtiden störst, säger Mario Izquierdo.
– De är bestörta. De flesta av oss här har ju inte samma tekniska utbildning som de många yngre som också går arbetslösa i Gävle just nu.