Tveksamt polisarbete

Avslöjandet om hur polisen arbetar med att hitta papperslösa flyktingar har rört upp starka känslor. ”Fruktansvärt”, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen. Och ­Robert Andersson, som undervisar på polisutbildningen, menar att kritiken är fullt berättigad.

Inrikes
En kvinna med cykel i snöfallet och vinden vid Rosengårds center i Malmö.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Förra veckan kunde Arbetaren avslöja hur civilklädd polis i Stockholm använder sig av spärrarna i tunnelbanan för att kontrollera id-handlingar på plankare med ”utländskt” utseende. Nu kommer även uppgifter om andra metoder som används av polisen vid liknande arbete med så kallad inre gränskontroll. Enligt Robert Andersson, lektor på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö, är arbetsmetoderna ytterst pro-
blematiska.

– För att göra en id-kontroll så krävs det misstankar om allvarliga brott som åtminstone ger fängelse på straffskalan. Det här borde därför röra sig om egna initiativ från polisens sida, säger Robert Andersson.

När Arbetaren ringer upp Asylgruppen i Malmö, som länge jobbat med att hjälpa papperslösa flyktingar, bekräftar de bilden av hur polisen börjat arbeta.

Enligt dem har polisen trappat upp jakten under hösten och gör betydligt fler id-kontroller nu jämfört med tidigare.

– Deras ursäkter kan vara allt från att kolla kvitton på cyklar till att någon inte satt ned foten ordentligt i backen när de stannat vid ett övergångsställe med cykeln, säger Zahra Mossadeghy från asylgruppen i Malmö.

Om personen som stoppas upplevs som nervös kräver polisen, enligt Asylgruppen, att få se giltiga id-handlingar och papper om uppehållstillstånd.

Enligt asylaktivisterna jobbar Malmöpolisen även systematiskt med id-kont­roll i områden där det vistas många människor utan giltiga papper, något polisen själv förnekat.

– Det är väldigt hetsigt just nu. Minst en gång i veckan får vi sms om att de är ute och letar, säger Zahra Mossadeghy.

Även Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen säger att hon känner igen historierna om just cykelkontroller från Malmö och kallar polisens sätt att arbeta för vidrigt.

– Det är inte så här lagen är tänkt från början. Polisen tummar på integriteten och bidrar till att skapa ett vi- och dem-samhälle. Det här borde inte gå att göra men polisen gör det ändå, säger hon.

Vad kan ni från politiskt håll göra för att polisen ska följa de lagar som gäller vid kontroll av id-uppgifter?

– Jag utgår från att regeringen kallar till sig berörda generaldirektörer och tar upp problemet. Det blir så uppenbart att vi lever i ett samhälle med strukturell diskriminering och rasism. Att polisen i Stockholm nu tycks ta efter Skånepolisens sätt att arbeta är fruktansvärt.

Arbetaren har sökt representanter för polisen i Skåne och Stockholm, men utan resultat. Till Sveriges Radio sade dock Sören Clerton, som är enhetschef för gränspolisen på Rikspolisstyrelsen, förra veckan att polisen inte får rigga någon typ av kontroller som ett svepskäl för att kontrollera människor med utländsk bakgrund, och att det strider mot lagen.

Samtidigt säger han sig inte känna till metoderna som polisen nu själv erkänt att de använder sig av.

Johan Linander är vice ord­förande i riksdagens justitieutskott och Centerpartiets rättspolitiske ­talesperson. Han sitter även med i Rikspolisstyrelsens styrelse och säger till Arbetaren att justitieutskottet redan haft ett möte med gränspolisen för att diskutera de avslöjade arbetsmetoderna.

– Har polisen gjort det enbart för att få möjligheten att kontrollera id så är det en övertolkning av lagstiftningen. I sådana fall bör de genast sluta med det. Polisen får avkräva id vid trafikkontroller och liknande, men de får inte hitta på några ursäkter för den typen av arbete.