Utrikes

Vrede i Bangladesh efter brandkatastrofen

Bangladeshiska textilarbetare protesterar på tisdagen efter brandkatastrofen som kostade 112 människor livet. Foto: Khurshed Rinku / SCANPIX

Dödssiffran för fabriksbranden i Ashulia, Bangladesh, i lördags har stigit till minst 110 personer. Olyckan är en av de värsta någonsin i den för landet så viktiga klädindustrin. Ikea är ett av de företag som samarbetat med företaget som äger fabriken.

En omfattande brand bröt ut på bottenvåningen i klädfabriken Tazreen Fashions Ltd i Ashulia, strax utanför Bangladeshs huvudstad Dhaka under lördagskvällen. Över 110 textilarbetare dog och ytter­ligare ett hundratal skadades.

Branden orsakades förmod­ligen av en kortsluten elledning. På måndagen kom dock spekulationer från polisen om att branden kan ha varit anlagd. Vid brandutbrottet befann sig flera hundra klädarbetare i fabriken, och när elektriciteten slogs ut fann de sig instängda i ett mörkt och rökfyllt inferno utan möjlighet att ta sig ut. En del av arbetarna kastade sig ut genom fönstren från den åtta våningar höga byggnaden för att försöka undkomma lågorna. De flesta av de döda och skadade är kvinnor.

– Het rök fyllde luften bara några minuter efter att brandlarmet ringde. Strax därefter slogs elen ut och vi sprang i mörkret för att undkomma döden, säger Shiria, en kvinnlig klädarbetare som överlevde, till tidningen Daily Star. 

Andra överlevande vittnar om att fabriksledningen sagt åt arbetarna att inte oroa sig när de först hörde larmet. Enligt flera över­levande vittnen ska arbetsledningen även ha låst grindarna vid olika våningsplan då brandlarmet gick. Det tog brandkåren hela natten att bekämpa elden. Fruktansvärda scener med döda, skadade och anhöriga som letade efter överlevande, utspelade sig runt olycksplatsen. Enligt brandmyndigheterna försvårades släcknings- och räddningsarbetet av de tyg- och garnbalar som förvarades i lager på de olika våningsplanen i fabriken.

Omedelbart efter branden tillsatte landets inrikesminister en undersökningskommitté för att utreda orsakerna till olyckan. Familjerna till de döda har också blivit lovade 100  000 taka var (drygt 8  000 svenska kronor) i kompensation ­av arbetsköparorganisationen BGMEA.

– Vad gör pengar när jag inte får tillbaka min fru? säger Akram Hossain som förlorat sin fru i branden, till tidningen Daily Star.

Ministern för arbetsfrågor, Rajiuddin Ahmed Raju, lovade på måndagen att regeringen kommer att stänga alla klädfabriker som saknar, eller bara har en, nödutgång.

På måndagsmorgonen gick ­tusentals klädarbetare i Ashulia ut i protester mot branden. De kastade sten mot fabriker, slog sönder fordon och blockerade gator i protest mot det inträffade. Bland annat blockerades motorvägen Dhaka–Tangail under två morgontimmar. Arbetarna krävde säkra arbetsplatser och straff för de ansvariga. De flesta klädfabriker i Ashulia och närliggande orter höll stängt under måndagen.

Enligt kampanjgruppen Clean Clothes Campaign, CCC, har minst 500 klädarbetare i Bangladesh dött i liknande olyckor sedan 2006. Branden i lördags sätter återigen fokus på arbetarnas säkerhet. I de flesta olyckor har det visat sig att relevanta nödutgångar och trappor ut från alla våningar saknas. Vid Tazreen Fashions ­fabrik i Ashulia saknades enligt uppgifter tillräckligt antal nödutgångar. CCC hävdar att de stora internationella klädföretagen länge negligerat brandsäkerheten i fabrikerna och därför bär ansvar för dödsoffren i branden.

– Under många år har de känt till att fabrikerna de väljer att ­arbeta med är dödsfällor, säger Ineke Zelderust från CCC i ett uttalande.

I många fall låser också fabriksledningen portar och grindar från utsidan under förevändningen att ”minska stölder”. Fackföreningar i landet har under många år ställt krav på ökad säkerhet för arbetarna utan att frågan blivit löst.

Tazreen Fashion är ett dotterbolag till The Tuba Group, en av de större klädexportörerna i landet. Enligt nyhetsbyrån AP producerar de för bland andra Wal-Mart och Carrefour. Även svenska Ikea utpekas som köpare, vilket företagets pressansvariga Ylva Magnusson förnekar.

­– Vi har aldrig låtit producera någonting i just den fabriken. 

Hon bekräftar dock att Ikea haft ett samarbete med The Tuba Group, men säger att det avslutades i mars 2012. Men ett knappt år tidigare, i maj 2011, fick the Tuba Group kritik för bristande brandsäkerhet i den aktuella fabriken då den gavs en högriskbedömning gällande säkerheten vid en inspektion för Wal-Mart. Ylva Magnusson säger att företagets upp­förandekod endast gäller för ”de företag vi har avtal med, inte med hela företagsgrupper”. Hon säger sig inte känna till någon kritik mot The Tuba Group.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga