Ledare

Bankcensur – en farlig väg

Bankerna är inte folkets vänner. Att censurera det vi inte gillar kan leda till oönskade konsekvenser i ett annat samhällsläge. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Moralism hos svenska banker sätter käppar i hjulet för småföretagare som valt lite udda nischer. En handlare i obskyr skräck och gamla ”svenska synden”-filmer tvingas lägga ned efter tio år sedan alla svenska banker nekat honom att sköta sitt betalningssystem via dem. Samma sak har drabbat en butik i Malmö för sexhjälpmedel av den lite […]

Moralism hos svenska banker sätter käppar i hjulet för småföretagare som valt lite udda nischer. En handlare i obskyr skräck och gamla ”svenska synden”-filmer tvingas lägga ned efter tio år sedan alla svenska banker nekat honom att sköta sitt betalningssystem via dem. Samma sak har drabbat en butik i Malmö för sexhjälpmedel av den lite mer kinky sorten. Där kom räddningen i form av en dansk bank, som föga förvånande inte hade några invändningar mot sortimentet. 

Det är irriterande i sig att folk inte tillåts betala för kultfilm och fuskpälsklädda handbojor med banker som mellanhand, det är närmast absurt att höra banker tala om ”moral”, med tanke på deras egen roll i den pågående europeiska krisen. Men det riktigt obehagliga är dels att beteendet tydligen är lagligt, dels bankernas attityd till frågan. 

Sveriges banker är nämligen dels inte alls konsekventa till hur de ska tolka sina avtalsklausuler om ”stötande beteende”, något som öppnar för godtycke på lägre tjänstemannanivå. Betecknande är att de stora svenska postorderföretagen som bland mycket annat handlar med ”riktig” porr inte berörs alls, de bedöms vara huvudsakligen ”moraliska”. 

Konkurrensverket har harklat sig lite och talat om missbruk av dominerande ställning, den invändning man brukar ha i liknande fall. För det finns liknande fall.

2005 nekade Handelsbanken och SEB Sverigedemokraterna att öppna konto. Partiet ansågs uppvisa ”en människosyn som är främmande i en modern demokrati”. Bankerna fick bakläxa av finansinspektionen, som tidigare även läxat upp Skandiabanken, JP Nordiska och Länsförsäkringar Bank i samma ärende.

Det är lätt att sympatisera med SEB, Sverigedemokraternas människosyn var och är vidrig. Det bör å andra sidan vara lika lätt att se att det inte kan vara okej att banker nekar företag och partier eller andra organisationer att genomföra penningtransaktioner. Helt enkelt för att hur politiskt opportunt det än kan vara att inte vilja betjäna ett rasistiskt parti, så är inte bankerna folkets vänner, lindrigt uttryckt. I ett annat politiskt läge är det fackföreningar och politiska organisationer som stödjer dem som hamnar ute i kylan. Och det är en utveckling ingen som är intresserad av arbetarkamp önskar sig.

Kontanter som betalningsmedel är på väg ut. Penninghanteringen är kostsam och riskabel, men det finns också ett intresse av ännu större kontroll över tillgångar och penningflöden. Ytterst få vuxna människor klarar sig utan ett bankkonto, i det kontantlösa samhället behöver bokstavligen alla ha ett. Och därmed kan också deras tillgångar frysas. Med bankernas godtyckliga policy, som i dag drabbar skräckfilmshandlare och butiker för sexleksaker, kan organisationer nekas genomföra transaktioner, fackföreningars strejkkassor kan frysas, och så vidare. 

Invändningen att ”det händer inte här” är inte giltig längre. Banker anser uppenbarligen att de kan blockera fullt laglig verksamhet av diffusa ”moralskäl” – gissa hur de kommer att agera i ett hårdare samhällsläge, likt, tja, det som råder i Grekland just nu ungefär.

Förtryckande lagar är illa, men än så länge svåra att driva igenom. Värre är det om drastiska sanktioner kan införas på rent godtycke.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.