Debatt

Vad gör vi åt kvinnornas situation i Afghanistan?

Afghan women line up for during a distribution of humanitarian aid in Kabul, Afghanistan, Thursday, Oct. 28, 2010. Foto: Ahmad Massoud / SCANPIX

Klas Sandberg ger i sin debattartikel om rapporten ”Rätt till en framtid? Kvinnors situation i Afghanistan 2014” en redogörelse för sina teorier om hur tankesmedjan Frivärld och ett antal andra organisationer bedriver opinionsbildning. Men frågan om ­kvinnornas faktiska situation lyser med sin frånvaro i hans artikel, skriver Katarina Tracz på Frivärld.

I debattartikeln ”Fejkforskning för krig”, ­publicerad i Arbetaren den 11 oktober, gör Klas Sandberg en färggrann analys av tanke­smedjan Frivärld och av hur opinionsbildande arbete går till. Ungefär hälften av hans verklighetsbeskrivning stämmer, resten är fantasier. Det som är mest intressant med Sandbergs artikel är däremot det han inte tar upp, nämligen kvinnornas situation i Afghanistan.

Den 24 september publicerade tanke­smedjan Frivärld rapporten Rätt till en framtid? Kvinnors situation i Afghanistan 2014. Precis som Sandberg påpekar fick rapporten omedelbara reaktioner. Vi på Frivärld, som hittills varit ensamma om att belysa den ovissa framtiden för Afghanistans kvinnor, är nöjda över att debatten tagit fart. Alla reaktioner på detta ämne är välkomna. Dessvärre lyser de i Klas Sandbergs artikel med sin frånvaro.

Sedan de internationella trupperna inledde sin närvaro i Afghanistan 2001 har utvecklingen för kvinnorna gått i rätt riktning. Numera har de lagstadgade rättigheter, som rätten att inte bli misshandlade, och tillgång till sjukvård. Till skillnad från talibantiden då inga kvinnor fick utbilda sig är i dag 30 procent av de afghanska skolbarnen flickor. Mycket har alltså blivit bättre sedan 2001, men än lämnar kvinnornas situation mycket att önska.

Det afghanska samhället genomsyras av patriarkala traditioner och en kränkande kvinnosyn. Kvinnofientliga föreställningar präglar Afghanistans alla samhällskikt. Ny­ligen jämförde landets justitieminister flickor som söker skydd i kvinnohärbärgen med prostituerade. Kvinnliga politiker utsätts för hot och attentat på grund av sitt kön. I de talibandominerade provinserna saknar de nya ­lagarna om kvinnors rättigheter helt stöd. ­Situationen för kvinnorna där liknar fort­farande den under 1990-talets talibanvälde.

Frivärld har efterlyst en tydlig strategi från regeringen för hur Sverige ska fortsätta hjälpa Afghanistans kvinnor även efter att de svenska trupperna lämnat landet. I stället för att kommentera detta skriver Klas Sandberg en lång redogörelse för sina teorier om hur Frivärld och ett antal andra organisationer bedriver opinionsbildning. Sällan har bristen på visioner för hur fler ­afghanska medborgare kan garanteras 

mänskliga rättig­heter varit så tydlig. Det om något är en märklig strategi från en förening som kallar sig Afghani­stansolidaritet.

Katarina Tracz är projektledare på tankesmejdan Frivärld.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga