Utrikes

Pakistanska flickor strider för rätten till utbildning

Skolelever i staden Herat i Afghanistan visar sitt stöd för Malala Yousafzai som blev skjuten av talibaner den 9 oktober. Den svartvita bilden föreställer Malala Yousafzai Foto: AP / SCANPIX

Talibanernas attentat mot 14-åriga Malala Yousafzai var ett försök att tysta en ung röst som stred för flickors rätt till utbildning. Men mordförsöket har snarare utlöst en stor vrede i landet.

Shazia Begum är en av tre flickor som skadades i samband med att Malala Yousafzai förra tisdagen sköts i huvudet av talibaner.

– Malala är en inspirerande kraft för alla elever i Swat. Hon uppmanade oss att gå i skolan medan talibanerna förbjöd det, säger Shazia Begum som vårdas för sina skador på ett militärsjukhus i Peshawar.

I måndags flögs den 14-åriga Malala Yousafzai till Storbritannien för att få vård för sina allvarliga skador. Shazia Begum säger att Malala Yousafzai skapat hopp för andra skolflickor.

– Tack vare henne gick tusentals i skolan trots talibanernas motstånd.

Det bekräftas av Mian Iftikhar Hussain, informationsminister i delstaten Khyber Pakhtunkhwa. Hon säger att Malala Yousafzai var till stor hjälp för myndigheterna i deras strävan att förmå flickor att gå i skolan trots talibanernas kampanj mot kvinnlig utbildning.

Enligt Hussain stod Malala Yousafzai på talibanernas dödslista. Trots det missade hon aldrig en skoldag – vilket gjorde henne till en förebild för många andra skolflickor i det våldsdrabbade distriktet Swat.

Swat var ett av många distrikt i Khyber Pakhtunkhwa som kontrollerades av talibanerna mellan 2007 och 2009. Under den perioden förstördes närmare 500 skolor, och runt 80 000 elever berövades sina utbildningsmöjligheter. Efter en militär offensiv 2010 tvingades dock talibanerna att retirera från distriktet.

– Varje dag hängde talibanerna upp liken efter avrättade motståndare i elstolpar,  säger politikern Bushra Gohar.

Den förre cricketstjärnan Imran Khan, som numera är politiker, besökte i förra veckan Malala Yousafzai medan hon vårdades på ett militärsjukhus i Rawalpindi. 

– Medan alla människor gömde sig av rädsla för talibanerna så förblev hon orubblig och tjänade som en ledstjärna för andra elever, sade Khan.

Malalas Yousafzai öppna kritik mot talibanerna ledde till att det växte fram en hotbild mot henne, men trots det vägrade hon att ta emot något beskydd. Hotbilden förstärktes efter att hon i slutet av förra året fick en pakistansk utmärkelse för sina insatser.

Hennes familj var en av många som tvingades på flykt undan våldet i hemregionen, och under pseudonymen Gul Makai skrev Malalas Yousafzai en dagbok om sina erfarenheter, vilken publicerades på nätet av BBC.

Myndigheterna i Khyber Pakhtunkhwa har utlyst en stor summa pengar till den person som kan lämna information som leder till att de som attackerade henne kan gripas. Elever över hela Khyber Pakhtunkhwa har berörts djupt av mordförsöket, och ett stort antal demonstrationer har hållits i landet för att fördöma dådet.

– Vi är djupt chockade av attacken mot Malala, som vi betraktar som vår syster. Vi kommer att följa henne i kampen mot extremismen och för att skydda skolorna, säger Spogmay, elev på en skola i Peshawar.

Spogmay menar att elever och studenter nu kommer att göra allt för att försvara sina skolor.

Talibanerna har de senaste åren genomfört mängder av sprängattentat mot skolor i Khyber Pakhtunkhwa och i den närliggande regionen Fata.

– De som skaffar engelsk och modern utbildning i skolorna är inte muslimer. Flickor får inte skaffa utbildning enligt islam, och därför kommer inte talibanerna att tillåta dessa skolor, har talibanernas talesperson Ihsanullah Ihsan sagt till pressen.

I distriktet Swat har närmare 200 skolor som skadats av talibanernas attentat återuppbyggts, medan eleverna i de skolor som ännu inte har hunnit repareras får sina lektioner i tältbyggnader.

Den 12 oktober var skolorna i hela provinsen stängda för att visa solidaritet med Malala Yousafzai.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga