Inrikes

Musikfestival backar om faktura till sjuk

Marie-Louise Johansson krävdes på 1 800 kronor av Peace & Love, mer än värdet på det festivalpass hon fick i lön – 1 700 kronor. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Festivalen Peace & Love i Borlänge har krävt skadestånd av funktionärer som blivit sjuka. Marie-Louise Johansson kunde inte sjukanmäla sig då festivalens läkare inte fanns på plats. Efter att hon bestridit fakturan drar Peace & Love tillbaka sitt krav.

Peace & Love-festivalen i Borlänge har krävt funktionärer som blivit sjuka på skadestånd. Marie-Louise Johansson är en av dem. När hon under sitt tredje nattpass blev sjuk kunde hon inte sjukanmäla sig. Festivalläkaren fanns inte längre på plats och den allmänna sjukvården vägrade att ta emot henne, eftersom man men­ade att sjukintyget var festivalens ansvar. I stället fick hon kortison utskrivet över telefon mot loppbetten som orsakat en allergisk reaktion.

– Jag hade en dialog med min personalansvariga över mejl men fick ingen hjälp därifrån, säger Marie-Louise Johansson.

Festivalen anger på sin hemsida att man aldrig fakturerar ”funktionärer som har en giltig orsak till frånvaro”. Där står också att läsa: ”De personer som avviker på grund av dålig hälsa eller andra skäl och som för en dialog med sin PA faktureras aldrig.” Med PA menas personalansvarig.

 
Trots att Marie-Louise Johansson gjort allt hon skulle landade en faktura i hennes brevlåda i september. Festivalen krävde henne på 1 800 kronor, vilket överskrider kostnaden för det festivalarmband som funktionärerna ersätts med. Att utkräva mer i skadestånd än motsvarande lön under frånvaron är långt ifrån normalt, enligt jurister på TCO-Rättsskydd som Arbetaren talat med.

 
Festivalens personalchef Frida Björnbom medger att festivalläkaren inte längre fanns där för att, enligt festivalens eget avtal, utfärda sjukintyg. I en kommentar till Dala-Demokraten säger Frida Björnbom att den personalansvariga erbjöd Marie-Louise Johansson skjuts till sjuk­huset.

– Då hon inte ville gå med på detta erbjöds hon i stället att ­arbeta ett senare pass, så att hon skulle hinna bli frisk. Hon tackade nej även till detta. Därmed har hon inte fullgjort sitt åtagande som funktionär och vi har skickat en faktura till henne.

– Bullshit! säger jag. De erbjöd mig aldrig skjuts, säger Marie-Louise Johansson och förklarar att hon tackade nej till ett senare arbetspass då hon inte kunde veta om hon skulle vara frisk påföljande dag.

Hon bestred genast fakturan. Och nu har Peace & Love slutligen backat.

– Vi har mejlat fram och tillbaka och de har inte kunnat visa att de erbjudit mig en läkartid, trots att jag begärt det, säger Marie-Louise Johansson.

 
Arbetsmiljöverkets jurister kom i sin utredning i somras fram till att festivalfunktionärerna är att betrakta som anställda med lagstadgade rättigheter. Därför har Marie-Louise Johansson även påpekat att festivalen brutit mot ­lagen.

– De har inte enligt sjuklönelagen rätt att rutinmässigt kräva sjukintyg från första dagen, som de gör. Den rätten har arbetsgivaren bara om det finns misstanke om uppenbart fusk.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga