Inrikes

16-timmarspass och nekad sjukskrivning

M.I.A. på Peace and Love-festivalen i Borlänge (2011). Arrangemanget kräver många volontärer framför och bakom scenen. Foto: Fredrik Sanberg/SCANPIX.

Ingen dygnsvila, absurt långa arbetspass och chefer som hotar sjuka medarbetare med straffavgifter. Det fick vd:n på det bemanningsföretag som förmedlat arbetskraft att själv anmäla Peace & Love-festivalen i Borlänge till Arbetsmiljöverket.

Efter att en blixt slagit ned på festivalens campingområde och flera funktionärer blivit skadade tog Alexander Engvall, vd för det lokala bemanningsföretaget Young Craft i Gävle, kontakt med de funktionärer han förmedlat för att kolla läget. Det visade sig då att blixten kanske var det minsta problemet. Arbetsförhållandena som beskrevs fick Alexander Engvall att skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Jag fick arbeta 16 timmar om dagen, tre dagar i sträck. Med en halvtimmes rast för att hinna äta och gå på toaletten, berättar ”Johanna”, 21 år, som vill vara anonym.

Festivalen lovar 16-åringar festivalpass och campingplats värda upp­emot 2 000 kronor, i utbyte mot 30 timmars arbete och ”visst kvälls- och nattarbete”. I avtalet som funktionärerna skriver under finns inga arbetstider angivna, enligt Jon Högberg, som arbetade i Peace & Love Army, en grupp funktionärer som är minst 18 år och i regel jobbar fler pass än de yngre. Avtalet hänvisar i stället till scheman, som dock aldrig delas ut. Jon Högberg är kritisk till den bristande organisationen – funktionärerna fick skotta jord med plastspadar och eftersom verktyg saknades fick de hoppa sönder plankor i stället för att såga itu dem.

– Som riktig taskig militärtjänstövning! säger Jon Högberg.Han beskriver ett system av ”småpåvar” som utövar makt över unga människor, utan någon kunskap om arbetsrätt. En annan funktionär i Peace & Love Army uppger sig ha arbetat mellan 90 och 100 timmar under veckan. Efter att ha skadat knäet ville läkaren att han skulle vila resten av dagen. I stället beordrades han att flytta kravallstaket.

 ”Johannas” vän vrickade foten, men tvingades trots det arbeta 16 timmar om dagen, två dagar i sträck, med tunga lyft. Hoppande på kryckor. När hon satte sig för att vila hotades hon med att bli ersättningsskyldig.

– Jag har räknat ut att jag har flyttat öl motsvarande 6,5 ton de här dagarna. När jag kom hem hade jag ont i ryggen, berättar
”Johanna”.

Frida Björnbom, personalchef på Peace & Love, säger till Arbetaren att funktionärerna kan faktureras om de checkar in på festivalen men sedan inte dyker upp på ett enda arbetspass, något som hänt tidigare år.  Hon säger vidare att så långa arbetspass inte är standard, att funktionärerna alltid har minst elva timmars dygnsvila, och att funktionärer godkänner scheman i förväg. Scheman som enligt Jon Högberg aldrig delades ut.

Anita Nordström, biträdande tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Falun, menar att den första frågan för myndigheten att utreda är om funktionärerna kan betraktas som anställda.

– Men jag skulle tro att det juridiskt sett betraktas som ett anställningsförhållande, när man får ersättning i form av ett festivalpass och dessutom sovplats och mat. 

Frida Björnbom, personalchef på Peace & Love säger att de inte har kollektivavtal för funktionärerna då de enbart arbetar ideellt. Mikael Mossberg, ombudsman i Dalarna för Hotell- och restaurangfacket, anser dock att deras kollektivavtal borde gälla även 
funktionärer. 

– Tyvärr har ingen medlem hört av sig till oss. Om någon hört av sig kunde ett regionalt skyddsombud ha gått in. 

Enligt avtalet gäller högst tio arbetstimmar i sträck, rätt till men ej schemalagda raster och pauser, övertidsersättning och OB-ersättning vid nattarbete. I övrigt gäller arbetstidslagens paragraf om 11 timmars dygnsvila. 

Frida Björnbom menar att kollektivavtalet med Hotell & Restaurangfacket enbart omfattar de som arbetar på Peace & Love Café.

De avtal om arbetstider och nattarbete som festivalen själva skrivit med funktionärerna gäller inte enligt lagen, menar Anita Nordström på Arbetsmiljöverket. Däremot anser både hon och Mikael Mossberg att avtalen tyder på ett anställningsförhållande, speciellt stycket om ersättningsskyldighet vid frånvaro.

– De tänker säkert inte på det som att de har anställt 6 000–7 000 personer. Men uppgifterna som framkommit är ändå anmärkningsvärda. Det är en hård start på ett arbetsliv för de unga, säger Anita Nordström.

Peace & Love har inte haft någon kontakt med Arbetsmiljöverket tidigare, enligt Anita Nordström. Hon uppmanar missnöjda funktionärer att skicka en anmälan via e-post.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga