Utrikes

Turkiet: 71 fackligt aktiva arresterade

Turkisk polis bevakar en av fackföreningen Kesks demonstrationer 2005. Foto Aykut AKICI / SCANPIX

Den 25 juni arresterades 71 medlemmar i fackföreningen Kesk i Turkiet. De anklagas för samröre med terroriststämplade kurdiska gerillan PKK. Ekim Caglar, frilansskribent och vänsteraktiv med bakgrund i landet, menar att det är ett svepskäl.

De 71 Kesk-medlemmarna anklagas för samröre med terroristorganisation, i det här fallet KCK, vilket är PKK:s organisation i städerna.

Ligger det något i anklagelserna?

– Jag tror inte att alla 71 fackligt aktiva har samröre med KCK. Det är inte därför de arresterats. Regeringen använder kampen mot PKK och KCK för att tysta kritiska röster. 

Varför vill regeringen tysta fackföreningen Kesk?

– Enligt Kesks generalsekreterare Ismail Hakki Tombul beror arresteringarna på två saker. Dels menar han att det är en hämnd för en strejk Kesk genomförde den 21 december. Strejken var en protest mot en ny konservativ utbildningsreform som bland annat tillåter yngre elever att välja religiösa kurser. Och dels är Kesk en obekväm röst i frågor som rör olika minoriteters rättigheter. De förespråkar bland annat en fredlig lösning på kurdfrågan.

Hur har reaktionerna på arresteringarna varit i Turkiet?

– Både fackföreningar, politiska partier och människorättsorganisationer har protesterat. 

Hur ser situationen ut för fackföre­ningar i Turkiet?

– Det finns flera olika fackföreningar. De gula är regimvänliga och de röda är regimkritiska. Kesk är en av de två radikala fackföreningarna som dessutom engagerar sig mycket i demokratifrågor. Det sticker i ögonen på regimen. Därför stärker regeringen de gula fackföreningarnas ställning för att slå undan benen för de radikala facken. 

– Regimen har även försökt framstå som fackföreningsvänlig genom att till exempel göra första maj till en helgdag. Men så fort det finns hopp om att de radikala fackföreningarna ska stärka sin position attackeras de av regeringen. Bland annat genom sådana här arresteringar. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga