Verktygslådan

Skurhinken som stolthetsprojekt

Cecilia Persson skriver Skurhinksrapporter för Arbetaren i sommar. Foto: Öyvind Sviland

– Jag märker att min släkt blir stolt över mig när jag håller på med Skurhinksprojektet. Det här med universitet och så, det sket väl de i, säger historikern och poeten Cecilia Persson, när jag ringer upp henne för en kort presentation av projektet. – Det är en bra illustration av vad som tillmäts värde […]

– Jag märker att min släkt blir stolt över mig när jag håller på med Skurhinksprojektet. Det här med universitet och så, det sket väl de i, säger historikern och poeten Cecilia Persson, när jag ringer upp henne för en kort presentation av projektet.

– Det är en bra illustration av vad som tillmäts värde i olika klasser.

Cecilia Persson berättar att hon under sin akademiska karriär på många sätt flydde från sin bakgrund. Ändå var ämnet för hennes akademiska intresse arbetarhistoria och inte minst arbetarkvinnornas historia. Hon har i forskning och skönlitteratur intresserat sig för socialdemokratiska kvinnoklubbister, Maja Ekelöf, förintelseöverlevande kvinnor, pigor och fabriksarbetarkvinnor. 

– Men, säger hon, när min mamma dog hände något. 

På många sätt kom det förflutna tillbaka, det hon tidigare i någon mån hade flytt ifrån. Moderns frånfälle utlöste en ström av tankar kring det klassmässiga ursprunget. 

Mormodern i Hagfors som var städerska. 

– Vi barnbarn tänkte aldrig på att hon städade. Hennes arbete var osynligt även för oss som stod nära. Och det fick mig att tänka mycket på kvinnors osynliga arbete. 

”Glöm inte var du kommer ifrån Cecilia!” sade den manodepressiva modern. Genom Skurhinksprojektet vill Cecilia Persson möta sin bakgrund i stället för att undfly den, och kommentera vad arbetarklass och kvinnoarbete är än i dag. 

Skurhinksprojektet är ett stolthetsprojekt, säger Cecilia Persson, där det är klassens kraft och styrka som framhålls. 

 Skurhinksprojektet är i process och innehåller många olika saker. En del är Skurhinksrapporterna. Åtta rapporter har Cecilia Persson tidigare skrivit för Kommunalarbetaren, nu presenterar vi åtta nya rapporter här i Arbetaren. 

En annan del är filmer. Cecilia Persson går ut med en skurhink och skurborste och frågar folk på stan: ”Vad är klass?” och ”Vad är en städerska?” Hon samlar svaren på film som en sorts lägesrapport över hur människor ser på klass och kön i dag, Skurhinksrapporten har en egen kanal på YouTube. 

En annan tanke är att sy ihop en jättelik matta av skurtrasor där berättelser om städarbete broderas in. 2013 mynnar projektet förhoppningsvis ut i en utställning. Dessutom skriver Cecilia Persson på en bok med arbetsnamnet Ekelöf versus Ekelöf, med en tänkt dialog mellan Maja Ekelöf, Gunnar Ekelöf och Cecilia Persson själv.  

 
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984