Fler och fler i Fas 3

Allt fler placeras i jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3. Antalet deltagare är över 30 000 – fler än de anställda på Sveriges största företag. Och många företag vill gärna ta chansen att få billig arbetskraft. Arbetaren listar några av ”jobben”, från kommunala kaféer till raskattsregistrering.

Inrikes
Jobb- och utvecklingsgarantin Fas 3 omfattar allt fler trots motstånd i riksdagen. Nu har antalet sysselsatta överstigit 30 000.
Foto: Erik G Svensson / SCANPIX

Fas 3, numera officiellt omdöpt till ”sysselsättningsfasen”, omfattar allt fler. Redan i början av februari konstaterade Arbetaren att ”i dag arbetar 33 000 svenskar i Fas 3 – fler än i Sveriges största företag. Och antalet väntas öka” (Arbetaren 5/2012). 

I veckan gick Sveriges television ut med samma nyhet. På andra plats kommer AB Volvo och Posten med strax under 25 000 anställda var. 

Förra året uppmanade oppositionen regeringen att stoppa anvisningarna till Fas 3. Trots en riksdagsmajoritet, bestående av S, V, MP samt SD, mot Fas 3 lades dock inga motförslag. Det hela slutade med att regeringen presenterade vissa förändringar av systemet, bland annat mer pengar till Arbetsförmedlingen för tätare kontakter med Fas 3-deltagarna.

”Ändå fortsätter kurvan uppåt”, konstaterade Svt den 17 juni, och nämner exempelvis den tidigare uppmärksammade privata anordnaren Jobbfabriken med hundratals Fas 3:are. Jobbfabriken ligger även i topp vad gäller vinster, enligt Svt. Som Arbetaren tidigare skrivit plockade huvudägaren Ivan Daza förra året ut en lön på 2,5 miljoner, 225 000 kronor i aktieutdelning och 3,4 miljoner till sin pensionsfond.

Andra åtgärdsplaceringar som Arbetaren uppmärksammat har inneburit exempelvis catering, butiksarbete, städning, hunddagis, biltvätt och it-projekt. Här nedan berättar fler Fas 3:are om sina ”sysselsättningar” inom vad som skulle kunna kallas Sveriges största arbetsköpare – om det inte var för att anordnarna inte ens behöver betala för arbetet.