Inrikes

Åtgärdsplacerade på Fair trade-kafé

I regelverket för Fair trade krävs det bland annat att produkterna ska vara framställda av arbetare med kollektivavtalsenlig lön. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

I kommunala Ernst Rolf-gården i Falun öppnade den 1 juni ett nytt kafé som drivs inom ramen för ”socialt företagande”. Det ska enligt Dalademokraten sysselsätta fyra anställda tillsammans med 30 åtgärdsplacerade. En kuriös detalj är att kaféet ska använda sig av Fair trade-råvaror. I regelverket för Fair trade krävs det bland annat att produkterna ska […]

I kommunala Ernst Rolf-gården i Falun öppnade den 1 juni ett nytt kafé som drivs inom ramen för ”socialt företagande”. Det ska enligt Dalademokraten sysselsätta fyra anställda tillsammans med 30 åtgärdsplacerade.

En kuriös detalj är att kaféet ska använda sig av Fair trade-råvaror. I regelverket för Fair trade krävs det bland annat att produkterna ska vara framställda av arbetare med kollektivavtalsenlig lön. En av cheferna för verksamheten, Bogöran Hansson, är också tidigare fackligt aktiv inom LO – som har tagit avstånd från Fas 3-systemet och uppmanat sina föreningar att inte 

utnyttja det, vilket de med få undantag också avstått från.

– Syftet är att få personerna att vilja. Att gå upp, gå till jobbet, sätta på kaffe och utföra lättare arbetsuppgifter är kanske det de klarar i början. Men att ge dem regler och rutiner så att de känner att de är med i ett sammanhang är viktigt, säger Patricia Sefton, den andra huvudansvariga för kaféet, till Dalademokraten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984