Vrede och sorg när Cloetta lägger ned

Drygt 150 personer blir av med sina jobb när Cloetta lägger ned godistillverkningen i Gävle. Företaget flyttar i stället delar av produktionen utomlands och nu rasar de anställda.

 – Det känns förjävligt. Nu vet jag inte vad som händer, säger Carina Åhs, som jobbat på godisfabriken i 23 år, till Arbetaren.

Inrikes
Foto: Johan Apel Röstlund

I förra veckan kom chockbeskedet att tillverkningen av godis och halstabletter flyttas till Slovakien och Östergötland. De anställda fick informationen vid fömiddagsskiftet i torsdags. Dagen efter samlades ett hundratal personer i protest utanför huvudentrén till Cloettas fabrik på Brynäs i Gävle.

– Plötsligt blev vi bara siffror. Tidigare var vi människor som jobbade här, men så blev vi börsnoterade, suckar Janne Ahlin som jobbat 14 år på fabriken.

Både han och Carina Åhs är förbannade när Arbetaren träffar dem strax efter manifestationen. 

Nyheten kom som en chock, inte bara för de anställda. Till protestmötet slöt även andra Gävlebor upp med plakat och banderoller. Många var upprörda över att några av stadens mest kända varumärken, Läkerol och Ahlgrens bilar, nu försvinner. Cloetta, som tog över verksamheten i slutet av förra året, säger att de vill hålla produktionen i  gång fram till januari 2014. Sedan flyttar tillverkningen av Läkerol till Levice i Slovakien och Ahlgrens bilar till Ljungsbro strax utanför Linköping.

Samtidigt stängs också före­tagets fabriker i Alingsås och i finländska Aura.

– Vill de att vi ska producera nu så ska det fan kosta, ledningen kan inte räkna med att skjuta till 50 kronor extra i veckan och att allt ska bli som vanligt igen. Om vi inte producerar så kostar det dem en jävla massa pengar, säger Janne Ahlin.

Med på manifestationen utanför grindarna till fabriken fanns bland annat representanter för Pappers avdelning tre på Korsnäs i Gävle. De lovade sitt fulla stöd för de uppsagda och deras kamp att behålla fabriken. Även Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson fanns på plats.

Hon menade också att Cloetta, som varje år gör miljonvinster, borde låta fabriken vara kvar i Gävle. Samtidigt passade hon på att uppmana företagsledningen att ta ansvar för de anställda och redan nu ordna med utbildningar för nya jobb.

Bland talarna under manifestationen fanns också Mario Izquierdo, som arbetar vid fabriken och är huvudskyddsombud för Livsmedelsarbetarförbundet. Han säger att beskedet om nedläggning kom som en chock för de anställda.

– Vi har alltid ställt upp och arbetat för att tajta till produktionen. När de nu kommer med det här beskedet, trots att fabriken går med vinst, så känns de fullständigt skiter i oss. Det säger väl egentligen allt om det kapitalistiska samhället, säger han upprört.

Vad kan ni i facket göra nu?

– Först och främst ska vi sätta oss ned med styrelsen och titta igenom det här. Sedan kommer vi att hålla kontinuerliga demonstrationer. Många har jobbat här i 30 år och har ingen annan utbildning. Det är omänskligt att behandla människor så här.

Efter beskedet förra torsdagen stod maskinerna stilla i tre dagar. Ingen av de anställda orkade jobba, och Mario Izquierdo berättar att många grät öppet efter informationsmötet.

I söndags påbörjades dock produktionen dock igen.

– Det här berör inte bara oss som arbetar här, det kommer att förändra hela samhällsstrukturen i Gävle. Därför hoppas jag att alla inom arbetarrörelsen sluter upp i vår kamp, säger Mario Izquierdo.